HNS-ova inicijativa urodila plodom: splitska ribarnica obnavlja se 2020.!

Splitska ribarnica starija je i od Hajduka i definitivno joj je potrebna obnova. Drago mi je da se na inicijativu HNS-a konačno počelo nešto raditi, poručio je Tonći Božanić


Splitska ribarnica u 2020. konačno će dobiti novo, moderno ruho. Nakon što već godinama vapi za obnovom i nakon što tema njene obnove dugo nije nailazila na interes, u 2019. konačno su predviđena sredstva za izradu projektne dokumentacije, a u projekciji proračuna za 2020. predviđeno je deset milijuna kuna za rekonstrukciju ribarnice i tržnice. HNS-ov Tonči Božanić, nekadašnji državni tajnik za ribarstvo i predsjednik ceha ribara koji danas radi kao pomoćnik ravnatelja u javnoj ustanovi RERA, dugi niz godina zalagao se i apelirao da se krene u projekt obnove.


– Splitska ribarnica stara je 128 godina, starija je i od Hajduka! To je jedan od simbola grada i definitivno su joj potrebna ulaganja. I ranije sam se zalagao za rekonstrukciju, a prošle godine HNS-ova gradska vijećnica Mirna Kovačić predlagala je da se u ovogodišnji proračun uvrsti stavka za izradu projektne dokumentacije, međutim to nije prihvaćeno. Drago mi je da se na našu inicijativu konačno krenulo ozbiljnijim putem. Malo je potrajalo, ali Split će konačno imati jako lijepu ribarnicu koja će biti i turistička atrakcija – istaknuo je Božanić.

Napominje kako su se do sada rekonstruirale stare ribarnice u Dubrovniku, Rijeci, Ouli…, a ona u Barceloni u sklopu poznate tržnice La Boquerija jedan je od simbola grada i najfrekventnijih turističkih punktova. Jedino splitska još egzistira u gotovo istim uvjetima kakvi su bili davne 1890. kada je otvorena.

– Otada su se uvjeti jako promijenili. Splitu ne služi na čast da se izložena riba koja nije rashlađena prodaje i na plus 35 stupnjeva, često i upitne zdravstvene kvalitete, i da se sa štandova cijedi voda po podu. Drugi turistički gradovi našli su rješenja, zadržali su staru arhitekturu, ali su u nju uklopili moderne standarde. Ovo je jedna  vrlo izvediva inicijativa jer imamo realizirane slične projekte  pa se nadam da će na natječaju biti izabran netko tko ima iskustva na sličnim projektima jer su ribarnica, a i tržnica, važni za naše građane a isto tako su važne turističke lokacije u gradu i moraju izgledati reprezentativno – zaključio je Božanić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime