GSS intervenirao u kanjonu Čikole, planinari dehidrirali i iznemogli od visokih temperatura

Nakon odmora i rehidracije, planinari su uz pomoć spašavatelja krenuli prema izlazu iz kanjona, za što im je trebalo nešto više od 1,5 sata

U Županijski centar Šibensko-kninske županije, jučer je stigla dojava o grupi planinara koja je zapela u kanjonu Čikole. Planinari su zbog visokih temperatura, unatoč tome što su bili dobro opremljeni, ipak dehidrirali.


Šibenski GSS-ovci ubrzo po dojavi, stupili su u kontakt s unesrećenim planinarima koji su im javili da su dehidrirali te da se dalje ne mogu samostalno kretati.

Troje spašavatelja odmah je krenulo u kanjon Čikole od strane sela Ključ, dok jedan spašavatelj kreće iz sela Bašići i pronalaze iznemogle planinare niti 45 minuta od dojave.

Nakon odmora i rehidracije, planinari uz pomoć spašavatelja kreću prema izlazu iz kanjona, za što je trebalo nešto više od 1,5 sata kako bi došli do mjesta polaska i svojih automobila. Tamo je još 6 spašavatelja čekalo spremnih za možebitnu pomoć.

– Iako su svi planinari bili adekvatno opremljeni, uključujući vodu i hranu, visoke temperature i teško pristupačan teren su uzele svoj danak. Savjetujemo ukoliko krećete planinariti po ekstremnim uvjetima kao što su visoke temperature, svakako krenuti u ranim jutarnjim satima i ponijeti najmanje dvije do tri litre tekućine po osobi – poručili su iz šibenskog GSS-a.

Akcija je završila oko 18 sati kada se svih 10 spašavatelja vratilo u bazu i nastavku nedjelje.


 

 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0