Prigodnom svečanošću na Križinama danas je obilježen završetak spajanja splitskoga KBC-a na EVN-ovu plinsku mrežu, čime je dovršena cjelovita energetska obnova bolnice. Korištenjem plina umjesto mazuta i lož ulja, uz smanjenje emisije štetnih plinova, bolnicama na Firulama i Križinama samo će na energentima godišnje uštedjeti 4 milijuna kuna. Stoga je zamjenik ravnatelja, docent Krešimir Dolić, današnji dan ocijenio povijesnim.

EVN Croatia od 2009. godine je izgradio više od 135 kilometara plinske mreže i dnevno plinom opskrbljuje više od 1400 različitih korisnika na ovom području.

Koncesija im je produljena na ukupno 50 godina, čime je omogućena daljnja izgradnja mreže i postavljanje plinskih priključaka.

Uštede u bolnici na Križinama uvođenjem plina, slikovito je opisao direktor koncesionara EVN Croatia Vlado Mandić:

– Stabili smo točku na “i” dugogodišnje energetske obnove KBC-a Split. Ne samo da smo postigli značajne financijske uštede koja ćemo moći distribuirati u nova ulaganja medicinu, nabavku opreme i uređenje prostora i sl, nego ćemo ostvariti koristi poput činjenice da će nam zrak biti čistiji u krugu bolnice i oko nje. Bolnica je najveći javni subjekt u ovom dijelu Dalmacije. Postić ćemo ogromnu redukciju štetnih plinova, a i financijska je korist itekako značajna – kazao je Mandić.– Zamislite oko bolnice kompoziciju od 12 do 15 vagona prljavog mazuta i ulja koja će se ovdje spržiti u godinu dana i tako iz godine u godinu. Od danas više neće i to je početak čišćeg zraka u Splitu i okolici. Prema zadnjoj kalkulaciji, bolnice na Firulama i Križinama godišnje će uštedjeti 4 milijuna kuna. To je investicija koja vam se vraća u jednoj zimi – ističu u EVN-u.


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime