EMOTIVAN STATUS ŽRNOVAČKOG VATROGASCA “Nakon više od 25 sati na požaru u meni se mišaju osićaji tuge, ljutnje, bisa…”

"Želin se zafalit svin svojin kolegan koji su hrabro borili protiv vatrene stihije i fala dragon Bogu koji nas je pratija tokon požara i dava nan snagu"

Ako postoji išta lijepo vezano uz katastrofalne požare koji su pogodili Dalmaciju posljednja dva dana, onda je to solidarnost koju su pokazali građani Hrvatske. Ne radi se samo o verbalnoj solidarnosti nego su brojni oni koji su je, bez puno razmišljanja, odlučili pretvoriti u djelo. Profesionalni i dobrovoljni vatrogasci, često do iznemoglosti, branili su kuće, imanja, ljudske živote. Postoje li novci koji mogu opravdati takav trud?


Stanje bi danas izgledalo kudikamo gore da se vatrogascima nisu pridružile stotine građana koji su se stavili na raspolaganje tamo gdje je bilo najviše potrebno – na prvu crtu vatrene linije. Navijači, obični građani, uvelike su pomogli da se jučerašnja tragedija ne postane epska tragedija.

Žrnovački vatrogasac Ivan Džoja na požarištima oko Splita proveo je punih 25 sati. Svjedočio je potresnim scenama i situacijama koje su ga kao vatrogasca razočarale. Njegova objava podijeljena je više od 100 puta u svega nekoliko sati i mi je prenosimo autentično i u cijelosti:

Ko želi pomoć, neka donese spizu i vode u prostore DVD-a Žrnovnica.

Zapitan se kad će ovo ludilo pristat.
Ni sam ne znan kako mi je. Nakon više od 25 sati na požaru u meni se mišaju osićaji tuge, ljutnje, bisa, neroze… Puno toga ružnog se dogodilo jučer. U Sitnu Gornjen smo se našli u okruženju vatre i jednostavno smo morali bižat od ognja kako bi spasili vlastiti život. Nadalje, u Sitnu Donjen nan je umra čovik kojeg smo oživljavali nakon srčanog udara. Nikakvi, umorni radimo dalje. Stalno nas prati problem s nestašicon vode. Nema struje, nema signala, jedva uspostaviš poziv. Požar se neumoljivo širi u smjeru Žrnovnice, Podstrane, Kučina, Mravinaca…

Navečer, vatra priti mojoj vlastitoj kući. Vatra je došla na 20-ak metara od kuće, al moje kolege vatrogasci, članovi obitelji, susidi i ostali, koji su ti bili su napravili, lavovski posa pa je kuća bila obranjena i svima in fala. Živci na tisuću, al glava mora bit ladna jer u Sitnu Donjen moramo bit spremni branit kuće. Kolegi izgorilo auto, troje kolega iz grupe završilo na hitnoj. Ljudin gore auta, kuće, katastrofa. Požar se neumoljivo bliži kući koju moramo obranit. U kamiončiću 300-ak litara u kamiončiću. Ne znamo šta ćemo, al Bog je uz nas i s toliko malo vode smo spričili širenje požara u većen razmjeru i Bogu fala ubrzo dolazi i cisterna s vodon.


Želin se zafalit svin svojin kolegan koji su hrabro borili protiv vatrene stihije i fala dragon Bogu koji nas je pratija tokon požara i dava nan snagu. Fala dragon Bogu koji nan je pomoga da spričimo da se dogodi još veća katastrofa.
Vatru gasi, brata spasi.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0