NA KOZJAKU OPOŽARENA OGROMNA POVRŠINA Obranjena crkvica Sv. Jure, požar “prebacio” na sjevernu stranu

Požar je u vrlo kratkom roku opustošio više hektara makije, borovine i drugog raslinja u Kaštel Sućurcu, te se širi prema Kastel Gomilici. Jugo sve više jača što ubrzano širi požar

17:20 Članovi HGSS-a Stanice Split Ispostave Kaštela pomažu vatrogascima u gašenju požara na Kozjaku. U opasnosti je bio planinarski dom Putalj poviše Kaštel Šućurca. Dio gorskih spašavatelja je radi toga povučen s potrage na Biokovu i stavljen na raspolaganje vatrogascima. Gašenje požara otežava vjetar, a gase ga i kanaderi, izvijestio je splitski HGSS.


16:00 – Crkva Sv. Jure je obranjena, a prema posljednjih informacijama ni planinarski dom Putalj više nije ugrožen. Trenutno jedan kanader gasi požar sa sjeverne strane Planine, a dva frontu prema Gomilici.

Općenito je stanje na požarištu neusporedivo bolje nego prije sat vremena, ali se već sada vidi da je opožarena površina ogromna. U gašenje požara uključio se i HGSS. Na terenu je preko 100 vatrogasca.

RANIJE OBJAVLJENO:

Oko 13:30 izbio je požar na Kozjaku iznad Kaštel Sućurca. Vatra je izbila na lokalitetu Dragoćevo iznad Strabežnika.

VELIKI POŽAR IZNAD KAŠTELA Podignute zračne snage: Jugo jača, vatru gase brojna društva splitskog područjaKako doznajemo u Županijskom operativnom vatrogasnom centru, gore borova šuma i makija, a dignute su i zračne snage. Nekoliko čitatelja javlja da se dio požara približio kućama.

Trenutno je na terenu preko 100 vatrogasaca, a požar gase tri protupožarne letjelice.

Požar je u vrlo kratkom roku opustošio više hektara makije, borovine i drugog raslinja u Kaštel Sućurcu, te se širi prema Kaštel Gomilici. Jugo sve više jača što ubrzano širi požar. Vatra se dijelom preko grebena uspjela proširiti i na sjevernu stranu Kozjaka.

– Požar nije pod kontrolom. Branimo kuće, a dva kanadera su trenutno na terenu. Na požarištu su sve snage s područja Trogira, Kaštela i Solina. Zatražili smo i dodatne snage. Požar je “utekao” put sjevera. Požar je krenuo iz Sućurca, proširio se na Gomilicu, a jedan dio počeo se širiti na Sućurac prema istoku. Tako imamo dvije fronte – kazali su nam kaštelanski vatrogasci.

U međuvremenu doznajemo da je vatra zahvatila neposrednu blizinu crkvice Sv. Jure na Kozjaku. Trenutno traje nastojanje zračnih snaga da je spase.

Iz provjerenih izvora doznajemo da se vatra ubrzano širi prema planinarskom domu Putalj koji je evakuiran. Domar je napustio dom do kojeg se pokušavaju približiti vatrogasci.

Na terenu doznajemo da je gusti dim zahvatio vojno postrojenje na vrhu Kozjaka. Tamošnji radarsko-komunikacijski centar osiguran je dodatnim snagama iz Zagore, a stigli su i predstavnici Civilne zaštite.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime