Izv. prof. dr. sci. Hrvoje Smodlaka prošlog je utorka U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu održao predavanje pod nazivom “Obnova i budućnost marjanske šume – pozitivni primjeri obnove mediteranskih šuma”.

Hrvoje Smodlaka

Nakon održane tribine za komentar predavanja upitali smo ravnatelja JU Park-šuma Marjan, Damira Grubšića, a o čemu opširnije možete pročitati ovdje.

VEZANI SADRŽAJ:

Na redakcijski e-mail javio nam se dr. Smodlaka koji je demantirao dio ravnateljevog navoda.

“U napisu na vašem portalu pročitao sam da sam sudjelovao u izradi plana traktorskih vlaka s mag. ing, šum. Ivanom Ljubićem koji radi u Javnoj Ustanovi Park-šuma Marjan. Nisam sudjelovao u nikakvom planiranju traktorskih vlaka na Marjanu.

U svojim pismima u javnosti sam samo komentirao da su možda te vlake bile bolji izbor obzirom da su u svojoj osnovnoj ideji pratile horizontalni nagib terena marjanskog brda i činjenicu da su trebale biti samo 2.5 metra široke. Kao takve, vjerojatno bi počinile manju štetu na autohtonoj vegetaciji nego ovi vertikalni “autoputovi” koji se sada nestručno sijeku, široki i do 30 metara, i izazivaju eroziju tla na obešumljenom dijelu Marjana! – stoji u demantiju ravnateljeve izjave.

Grubšić: Moju je izjavu bilo moguće pogrešno protumačiti

Sam ravnatelj, priznao je vlastitu pogrešku.

– Gdin dr.sc. Smodlaka je potpuno u pravu i ja se ispričavam na nespretno sročenoj izjavi, nastaloj u gužvi između brojnih razgovora nakon izlaganja.

Dr.sc. Smodlaka je prvi susret s našim šumarom doista imao na terenu tek u trenutku početka izvanredne situacije a odmah u prvom medijskom pismu potvrdio da se događa katastrofa i da su izvozni pravci trebali biti stručno obrađeni elaboratom.

Obzirom da je stručni plan JU izvlačenja drva vlakama ostao samo u planu, moju je izjavu bilo moguće pogrešno protumačiti.

Nažalost, dr.sc. Smodlaku nisam niti poznavao kod izrade plana vlaka.

Dakako, još jednom koristim priliku da zahvalim dr.sc. Smodlaki za njegovu borbu u korist Marjana, podršci stručnim rješenjima u sanaciji Marjana i vrlo iscrpnoj i motivirajućoj prezentaciji – kazao nam je ravnatelj Grubšić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime