U ponedjeljak smo objavili priču o povećanju osnovice plaće zaposlenici Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan suprotno Pravilniku o sistematizaciji.

Povezani sadržaj

Podsjećamo, 2014. godine, tadašnji ravnatelj Javne ustanove Robert Koharević, aneksom joj je povećao osnovicu iako je to protivno aktima Ustanove. O svemu je Državni inspektorat još u svibnju 2017. godine podnio izvješće Gradu Splitu.

U 2019. godini, vidjevši da se slučaj ne procesuira, građanin čiji su podaci poznati redakciji podnio je kaznenu prijavu DORH-u.

Iz DORH-a su nam otkrili u kojem je statusu ovaj slučaj.

– Općinsko državno odvjetništvo u Splitu u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Sektora kriminalističke policije, Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju poduzima radnje kojima pribavlja potrebnu materijalnu dokumentaciju od nadležnih inspekcijskih tijela.Uz navedeno, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu izdalo je nalog za provođenje određenih dokaznih radnji Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj te će po okončanju istih biti donesena državnoodvjetnička odluka – odgovorili su iz DORH-a.

Da je Općinsko državno odvjetništvo zatražilo zapisnike i drugu dokumentaciju vezanu uz inspekcijski nalog potvrdili su nam i iz Državnog inspektorata.

– Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zatražilo je od inspekcije rada određenu dokumentaciju i pojašnjenje poduzetih mjera svojim dopisom od 30. svibnja 2019. godine, slijedom kojega je inspekcija rada zatraženo dostavila uz dopis od 6. lipnja 2019. godine, te dodatnim dopisom toga tijela od 27. studenoga 2019. godine, slijedom kojega je inspekcija rada zatraženo dostavila uz dopis od 9. prosinca 2019. godine – odgovorili su na naš upit.

Obrazložili su i zašto nisu povećanje plaće u Javnoj ustanovi sami proslijedili nadležnim tijelima na postupanje, u ovom slučaju DORH-u, već su dopis o istom uputili Gradu Splitu.

– Ističemo kako propisi o radu uređuju iznos minimalne plaće te predviđaju sankcije za poslodavce koji radniku ne isplate dospjelu, propisanu niti minimalnu plaću. Inspekcija rada o saznanjima za koje nije propisana sankcija obavijestila je osnivača navedene ustanove, te kako je prethodno navedeno dostavila zatraženu dokumentaciju Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu – kažu iz Državnog inspektorata.

Kako doznajemo, DORH je prošli tjedan započeo razgovore s osobama koje su upoznate sa slučajem.


1 KOMENTAR

Comments are closed.