Dok svi peru ruke od šibenskog smeća, gradonačelnik Burić predlaže da se ugledaju na Talijane

Kako to obično biva, Gradska čistoća i komunalci ne mogu se dogovoriti tko je za što nadležan pa se problem stalno ponavlja

Scene pretrpanih kontejnera, smeća porazbacanog oko kanta, nepropisno odloženog krupnog otpada i još kojekakvog komulannog nereda postale su skoro uobičajen prizor u nekim šibenskim kvartovima. Kako to obično biva, Gradska čistoća i komunalci ne mogu se dogovoriti tko je za što nadležan pa se problem stalno ponavlja. Gradonačelnik Željko Burić na Gradskom vijeću u utorak kazao je kako se ništa neće promijeniti dok god se građani vode logikom ‘sve što je izvan mojih vrata nije moje briga’ te najavio da od nove godine počinje režim naplate smeća po količini, piše ŠibenikIN.


– Postoji točan raspored odvoza smeća, a druga je stvar koliko naši građani poštuju odluke o komunalnom redu i koliko se vode logikom ‘sve što je izvan mojih vrata nije moja briga’. Gradska čistoća je tvrtka koja prikuplja smeće, a Bikarac ga zbrinjava, s tim da svi građani Šibenika imaju pravo besplatno odvesti krupni otpad direktno na Bikarac. Istovremeno, moramo biti spremni na nešto novo jer od nove godine počinje naplata smeća po količini pa više neće biti situacija da vreću smeća stavimo u prtljažnik i usput je odbacimo u najbliži kontejner – najavio je Burić na Gradskom vijeću nakon što je temu smeća otvorio nezavisni vijećnik Anton Dobra.

Burić je naveo primjer Italije gdje se sav otpad odvaja pa se onaj komunalni odvozi tek dva puta godišnje.

– Pričao sam s jednom osobom iz Italije gdje je odvajanje otpada postalo sasvim normalno. Sve se odvaja tako da je komunalni otpad sveden na minimun stoga nema potrebe da se odvozi više od dva puta godišnje – ispričao je Burić.

Šibenski komunalni redari kaznu za nepropisno odlaganje smeća mogu napisati samo ako osobu uhvate na djelu, a zapravo čak ni tad.

– Kada vidimo da netko nepropisno odlaže smeće, mi tu osobu možemo legitimirati, ali nitko nama nije dužan pokazati osobnu jer mi nismo policajci tako da su naše ruke vezane. Ljudi komunalni otpad izbacuju da ih nitko ne vidi pa se mi moramo igrati detektiva. Šaranje grafita, odlaganje glomaznog otpada, paljenje kanti, sve se to radi po noći i male su mogućnosti da mi uhvatimo počinitelja – pojasnio je šibenski komunalni redar Bore Rončević, a točnu statistiku koliko su ukupno kazni naplatili u ovoj godini rekli su da ne mogu dati.


Cijeli članak možete pročitati OVDJE.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0