Subotu je obilježilo oblačno i vrlo vjetrovito vrijeme, povremeno uz kišu, a lokalno je bilo i grmljavinskih pljuskova. Ipak, značajnije količine oborina nisu pale. Prema podacima mreže meteoroloških postaja Pljusak.com, do 21 sat najviše kiše je palo u Novigradu, 23 litre po kvadratnom metru. Slijede Cista Velika 22, Seline – Mala Paklenica 20, Župa Dubrovačka 16 itd.

Jugo je donijelo natprosječni toplinu, primjerice danas je u Makarskoj izmjeren 21 stupanj, ali i je donijelo i velike količine afričkog pijeska. Ovakve situacije uvijek su vezane uz prisutnost duboke sredozemne ciklona koja sa svoje prednje strane, zbog snažnih južnih i jugozapadnih vjetrova, podigne goleme količine pustinjske prašine i pijeska sa sjevera Afrike (Tunis, Libija), koje strujanjima prijeđu Sredozemno more i stignu do jugoistočne Europe.

Današnja strujanja na visini od oko 3 kilometra

Takav scenarije posljednjih mjesec dana dogodio se već nekoliko puta, a pustinjski pijesak danas je padao u dijelovima Dalmacije pomiješan s kišom. Zbog toga se lako mogao uočiti na površinama automobila ili na vanjskim staklima s južne strane.

Zbog promjene strujanja, ova pojava neće se ponoviti tijekom nedjelje.

Koncentracija pijeska u kiši