Potrošnja u restoranima u posljednja dva tjedna pala je za oko 60 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Restorani, koji su bili zatvoreni od 19. ožujka do 11. svibnja, i nakon otvaranja imaju puno manji promet, a što su pokazali podaci koje je Index dobio iz Porezne uprave.
Prema njima su u razdoblju od 11. do 24. svibnja ove godine u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane fiskalizirani računi ukupno iznosili oko 328 milijuna kuna, dok su u razdoblju od 13. do 26. svibnja 2019. iznosili oko 874 milijuna kuna.
Index je razgovarao s ugostiteljima iz raznih dijelova zemlje, koji su nam potvrdili gore navedene podatke.
Stipe Jeličić iz Udruženja ugostitelja Split za Index je prokomentirao promet u prva dva tjedna od otvaranja ugostiteljskih lokala.
"Svi koji smo otvorili smo u velikom minusu, sreća je još dok imamo mjere, no ne znam što će biti kasnije, hoćemo li sve skupa izdržati. U restoranima morate plaćati hladni pogon, pa dobavljače, a nemate odakle. Najveći gubitak čeka nas u lipnju. Svi smo se prijavili za kredite koje ćemo otplaćivati 5 godina da bismo mogli preživjeti i dočekati 2021. Drugog izlaza ne vidim, ne možemo živjeti od gostiju koji dolaze na kavu i sok. Kupovna moć nam je u inozemstvu. No bojimo se hoće li strane države dopustiti svojim državljanima da dođu ovdje", pita se Jeličić.
"Previše smo se oslonili na turizam. Centar Splita je prazan"
Ističe kako je situacija loša u cijeloj Dalmaciji gdje ljudi isključivo ovise o turizmu, a jako je malo lokala koji rade zahvaljujući samo domaćim gostima.
"Ne možemo se osloniti na našeg gosta, i ti naši domaći su živjeli od turizma, rentanja apartmana, brodova, sve je to bilo vezano u jedan lanac koji je pukao. Jako je loše. Očekujemo strane goste kojih zasad nema na vidiku. U Splitu je recimo centar grada potpuno prazan. Stare gradske jezgre su se tijekom godina pretvorile u hotelski smještaj, apartmane, pa ljudi više ne žive u centru, centar grada je sad prazan, Split nije kao Zagreb. Ovdje je centar isključivo baziran na turizmu. Split je postao centar turizma, odavde se ide na izlete, a prije se dolazilo u Split na izlete, mali poduzetnici su jedini zaslužni za to", rekao nam je Jeličić.
Priznaje kako imaju previše ugostiteljskih objekata i apartmana te da su se pretjerano oslonili na turizam, koji je posljednjih godina rapidno rastao.
"Svi koji su zarađivali u turizmu u Splitu trošili bi taj novac po restoranima, koji su luksuz, sad je to skup sport u ovoj situaciji. Razumijem naše ljude, neki su prestrašeni i zbog covida. Ja recimo imam Gradsku kavanu i vidim da nema naše starije klijentele, koji su bili naši redoviti gosti", rekao nam je Jeličić.
Medak: Zbog ove krize bit će puno više zatvorenih restorana nego kafića
Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, u razgovoru za Index rekao je da je većina restorana ostvarila između 35 i 55 posto prometa koji su imali prije nego je proglašena pandemija koronavirusa te je sve zatvoreno.
"Slastičarne su malo bolje od restorana. Problem je što nema svadbi i evenata, to je restoranima činilo 25 posto ukupnih prihoda. Ugostitelji se nadaju da će se produžiti mjere za radnike u turizmu i ugostiteljstvu jer bi tad možda i ovi manji restorani mogli opstati. Kafići rade nešto bolje, oni i nemaju toliki trošak najma, puno su manji i lakše će preživjeti nego restorani koji imaju jako skup hladni pogon. Tako da će zasigurno zbog ove krize biti puno više zatvorenih restorana nego kafića", rekao je za Index Medak.
U ugostiteljstvu u Hrvatskoj, navodi, radi oko 100.000 ljudi s uključenim hotelskim restoranima, a siguran je da će mnogi ostati bez posla.
Cijeli članak možete pročitati ovdje.