“Ča je pusta Londra kontra Splita grada”: Župan primio veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva

Župan je nagalsio mogućnost bolje suradnje u razmjeni iskustava i komercijalizaciji proizvoda iz stočarstva, ali i ICT područja

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i pročelnik njegova kabineta Davor Pavić su u srijedu u zgradi županije primili veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Nj. E. Andrewa Stuarta Dalgeisha, s kim u pratnji je bila Sarina Kalebota, prokonzulica UK Velike Britanije i Sjeverne Irske u Splitu.


Župan se prisjetio svoga gradonačelničkog mandata u Solinu kada je njega i njegove suradnike iz lokalne samouprave grada Solina prepoznao tim stručnjaka iz Oxforda koji su  u travnju 2015., u organizaciji Europe Bussines Assembly, nagradili grad Solin i još jedanaest manjih gradova Srednje i Istočne Europe, nagradom “Prime bussines destination”. Župan je tada kao solinski gradonačelnik u Londonu primio certifikat o investicijskoj atraktivnosti te je prikazao prezentaciju o investicijskim mogućnostima u Republici Hrvatskoj.

– Bogata iskustva trodnevnog boravka u Londonu prije tri godine, su mi puno pomogla u mom daljnjem radu u lokalnoj i područnoj samoupravi – istaknuo je župan Boban, te dodao – sve više gostiju iz Velike Britanije, koji su poznati kao najbolji potrošači, dolazi u Hrvatsku i posebno u našu županiju za vrijeme turističke sezone. Danas sam s veleposlanikom razgovarao o mogućnostima suradnje upravo u području turizma, kako atraktivnim događajima iz arheološko-povijesnog i drugih oblika turizma, privući goste iz Britanije u veljači i ožujku, te općenito u vrijeme izvan turističke sezone.

Župan je nagalsio mogućnost bolje suradnje u razmjeni iskustava i komercijalizaciji proizvoda iz stočarstva, ali i ICT područja po kojemu Splitsko-dalmatinska županija želi biti prepoznata u budućnosti na stranim tržištima. U tom pravcu se priprema odlazak  iz županije u London u travnju ove godine izaslanstva, u kojemu bi bili i predstavnici županijskih OPG-ova s ciljem prezentacije vrhunskih ulja, vina i sireva na engleskom tržištu.

Veleposlanik Andrew Dalgeish je naveo primjer Stratforda koji je primjerice na tržištima Amerike i Japana uspješno “prodao” priču o Wiliamu Shakespearu, te je od vrlo malog broja posjetitelja dosegao brojku od nekoliko stotina tisuća turista godišnje. “Ovdje mi se posebno sviđa obavljanje poslova za vrijeme ispijanja kave jer sam se uvjerio kako se u neposrednom kontaktu “oči u oči” mogu obaviti kvalitetniji poslovni dogovori nego za vrijeme službenih sastanaka u uredima – kazo je veleposlanik te je ispričao priču o vlastitom iskustvu “obične šetnje splitskim ulicama koja oduzima dah”. Zato će nakon posjeta Županiji razgovarati i s vodstvom gradova Splita i Solina, naglašavajući u izjavi za medije kako se “nada da je ovo tek početak jednoga dugog plodonosnog razgovora”.

Župan Boban je na koncu prijema, opraštajući se od veleposlanika Dalgeisha, novinarima kazao da je u redovnom kontaktu s gradonačelnikom Splita Androm Krstulovićom Oparom, koji bi razgovor s veleposlanikom sigurno započeo s onom uzrečicom “Ča je pusta Londra kontra Splita grada”.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0