Najljepši božićni poklon za roditelje u Splitu stigao je prije par dana s Gradskog vijeća na kojem se raspravljalo o proračunu za 2020. Kroz program javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Splita za 2020. godinu, s projekcijama za 2021. i 2022. godinu, u proračunu su osigurana sredstva od 26,5 milijuna kuna za sufinanciranje privatnih i vjerskih vrtića, zbog čega će se već u prvom kvartalu 2020. godine izjednačiti cijene privatnih, vjerskih i gradskih vrtića.

Sjajna je to vijest za mnoge splitske obitelji. Cijena svih vrtića sad će biti maksimalnih 495 kuna za 10-satni jaslični program. Do sada su cijene privatnih vrtića sezale i do 1400 kuna što je bio ogroman teret za kućne budžete roditelja koji nisu mogli osigurati mjesto za svoje dijete ili djecu u gradskim vrtićima.

Na donošenju Odluke o izjednačavanja cijena radilo se kroz Odbor za podizanje kvalitete i dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u Gradu Splita koji broji devet vijećnika svih političkih opcija, a na čijem je čelu HNS -ova Mirna Kovačić. Od sljedećeg tjedna odluka je na javnoj raspravi koja će trajati mjesec dana.

– Nakon 11 mjeseci diplomatskog rada i brojnih razgovora uspjeli smo sa svim dionicima usuglasiti stavove i angažiranje oko ove odluke i na tome svima hvala. Nakon 25 godina konačno neće biti razlike u cijeni gradskih i privatnih vrtića čime smo osigurali da više nema potezanja veza i nepotizma. Više neće biti ni građana, roditelja i djece drugog reda. Vrtići će se moći birati po kvaliteti na dobrobit svih – rekla je HNS-ova vijećnica Mirna Kovačić te dodala kako je HNS još 2015. otvorio temu usklađivanja cijena vrtića.

Nakon ovog gradskog vijeća mogu biti zadovoljni i odgajatelji. Naime, usvojen je amandman vijećnice Mirne Kovačić u iznosu od 600.000,00 kuna namijenjen za vrijedne edukacije odgojitelja i stručnih suradnike te za didaktičku opremu za djecu s poteškoćama u razvoju.

– Na taj način spajamo praksu i teoriju visokog školstva i podižemo kvalitetu vrtića. Edukacije su važne zato što želimo dodatno unaprijediti razinu kvalitete odgojnog obrazovnog razvoja, pogotovo jer Split ima 25 godina kontinuiteta integracije djece u rani školski odgoj. Vjerujem da su ovakve mjere zapravo prave socijalne i demografske mjere – dodala je Mirna Kovačić. 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime