Blagdan svetog Nikole i 800 godina izgradnje Crkvice sv. Nikole na Marjanu: Večeras predavanje i koncert Brodosplita

"Pridružite nam se u učenju, glazbi i prigodnom domjenku! Osvježenje uz fritule, medenjake, tople napitke i rakijice!"


Uoči Blagdana sv. Nikole i 800. obljetnice izgradnje Crkvice sv. Nikole na Marjanu, danas se s početkom 18 sati u organizaciji Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu i Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, a u okviru projekta „Otkrivanje Marjana“, održava proslava obilježavanja ovog značajnog datuma u prostoru Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika!


PROGRAM:

18.00 sati – Kino dvorana MHAS:
Predavanje Crkva sv. Nikole na Marjanu i običaji uz njegov blagdan, prof. Helga Zglav – Martinac

19.00 sati – Velika sala MHAS: Adventski koncert Gradskog zbora Brodosplit

“Pridružite nam se u učenju, glazbi i prigodnom domjenku! Osvježenje uz fritule, medenjake, tople napitke i rakijice!” – poručuju iz Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan.Crkva sv. Nikole

Na jugoistočnom obronku Marjana 1219. godine splićanin Roko i žena mu Elizabeta sagradili su crkvu. Darovali su je opatiji sv. Stjepana na Sustipanu.

Godine 1362. postojala je bratovština ove crkve sa dvanaest bratima, dva upravitelja i dva nadstojnika. Pustinjaci su tu u XVI stoljeću sagradili, kako se spominje od 1521.godine, „eremitorium“ (obitavalište). Kasnije se ova građevina spominje kao „monasterium“, a uklonjena je 1922. godine pri proširenju ceste i izgradnji vidilice. Za crkvicu sv. Nikole brinuli su se pustinjaci sve do 18. stoljeća, kada je zapuštena. U prošlom stoljeću renovirana je 1919., 1950./1951. i posljednji put 1990. godine.

Ulazom na zapadu i apsidom na istoku, crkva je pravilno orijentirana. Građena je od grubo lomljenog kamena i ožbukana izvana i iznutra. Pokrivena je pravilno poredanim pločama škriljevca. Ulazi se kroz jednostavna romanička vrata iznad kojih se nalazi luneta. Na stražnjem zidu apside nalazi se jedini prozor crkve zatvoren kamenom rešetkom.
Romaničko-gotički zvonik naslanja se uz jugoistočni dio crkve. Na zvoniku je tijelo preslice s ranogotičkim lučnim završetkom koji je (po svoj prilici) zamjenio raniji gotički oblik. Na vrhu pročelja je gotičko-renesansni kip Krista. Pretpostavlja se da je to rad domaćeg majstora iz Alešijeva kruga (druga polovina XV st.) i naknadno je postavljen. Unutrašnjost crkve natkrivena je polubačvastim svodom dok su pobočni zidovi ukrašeni s četiri slijepa luka.

Crkvica sv. Nikole na Marjanu pod jurisdikcijom je Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Na blagdan sv. Nikole (6.XII.), zaštitnika djece, pomoraca, trgovaca, putnika, ribara i zaručnika, u ovoj najstarijoj crkvici na Marjanu organizira se tradicionalno misno slavlje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime