Gradski koordinator Mosta Ante Čikotić, nastavno na jučerašnju odluku Gradskoga vijeća kojom je jednoglasno usvojeno izjednačavanje cijena za privatne i gradske vrtiće, istaknuo je sljedeće.

– U  prosincu 2018. godine pripremili smo tematsku sjednicu o predškolskom odgoju svjesni činjenice da problem(i) postoje i da se nakon toliko godina i uz sve prisutne nejasnoće isti neće riješiti na jednoj sjednici. Imajući u vidu interes roditelja i djece, predstavnika vrtića u vlasništvu fizičkih osoba, udruga i vjerskih zajednica kao i njihovih zaposlenika te Grada Splita, smatrali smo da je takva sjednica odlučan prvi korak jer nakon argumentirane rasprave nitko neće moći ignorirati razmjere tih problema. Prepoznajući alate koji su nam dostupni i potencijalne prijepore, rješenje smo vidjeli u tome da se osnuje Odbor za podizanje kvalitete i dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja s jasnim zadaćama.

Zahvaljujući volonterskom radu svih članova tog Odbora, okolnosti da se sve odvijalo u jednoj formalnoj proceduri i konačnog razumijevanja i doprinosa gradske uprave učinjen je značajan pomak. Međutim, Split može biti i avangarda u predškolskom odgoju. Nakon razgovora sa stručnjacima dobili smo potvrdu naših teza te želimo dati dodatan doprinos gradskoj upravi za sljedeći mjerljiv napredak kroz tri laka koraka, o čemu je također bilo govora na održanoj tematskoj sjednici.

1) VAUČERI ZA RODITELJE – sada kada je cijena ista za gradske i privatne vrtiće vrijeme je za natjecanje kvalitetom i da roditelji novčanim vaučerima koje dobiju od grada biraju vrtiće u koje žele svoju djecu ostaviti na brigu i veselje. Ako se u nekim vrtićima javlja pojačani interes onda se aktiviraju drugi transparentni kriterij, ali to je i znak i priznanje dobrog rada pa se tim odgajateljima/cama i vrtićima može dati bonus od 10% na izvrsnost. Uvođenje biranja, natjecanja i nagrađivanja povećat će kvalitetu.

2)  OBJEDINJENA NABAVA ZA HRANU – budući da grad sufinancira vrtiće ima pravo u interesu svih objediniti nabavu za hranu skupa s gradskim vrtićima, izgraditi ili iznajmiti vlastite hladnjaču za meso i voće i skladišne kapacitete kako bi mogao postizati bolje cijene za hranu i sklapati ugovore s ekološkim proizvođačima hrane i OPG-ovima kako bi naši mališani imali kvalitetniju hranu koja je povoljnija i svježija.

3) “e-Vrtići”  upis djeteta bez ijednog papira štedi novac i vrijeme roditeljima i gradu. Digitalizacijom i pojednostavljenjem postupka upisa djece u vrtiće povezujući upisna mjesta u jedinstvenu bazu privatnih i gradskih vrtića  stvaraju se preduvjeti za jedinstven, transparentan i centralizirani upis, čime se birokratski rasterećuje i automatizira cijeli proces upisa i otklanja svaka mogućnost manipulacije” – predlaže MOST-ov gradski vijećnik Ante Čikotić.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime