Meteorolozi američkog privatnog servisa AccuWeather izdali su novu sezonsku prognozu za jesen za Europu. Podsjetimo, nisu se proslavili svojom prognozom za aktualno ljeto u kojem se za jugoistočnu Europu najavili velike vrućine i veliku sušu. Suša zaista ima, primjerice u Dalmaciji, no velik dio zemlje imao je prosječno kišovito ljeto s čestim ljetnim olujama, a čak dva od tri ljetna mjeseca bila su u temperaturnom prosjeku – lipanj i srpanj.

AccuWeather za veći dio Europe predviđa natprosječno toplu jesen. Prvenstveno se misli na zapadnu, istočnu i dio srednje Europe.


Utjecaj bivših tropski sustava

Što se tiče krajnjeg zapada, očekuje se nešto jači utjecaj bivših tropskih sustava s Atlantika. Ove godine traje rekordna tropska sezona nad Atlantikom, no meteorolozi kažu da će to imati veći utjecaj na vrijeme u SAD-u nego u Europi. Ipak, Irska, UK, zapadne obale Francuske i Španjolske te Portugal povremeno bi mogli imati snažne oluje s orkanskim vjetrovima zbog raspadajućih tropskih sustava koji će stizati do europskih obala. Drugdje u zapadnoj Europi očekuje se natprosječno topla jesen pa u rujnu temperature zraka i iznad 30°C ne bi trebale biti rijetkost.

Nestabilan jugoistok Europe

Naravno, najviše nas zanima prognoza za naš dio Europe. AccuWeather za jugoistočnu Europu i alpsko područje očekuje vrlo nestabilnu jesen, osobito sredinom ovog godišnjeg doba.

Sredinom jeseni ovdje će stići nestabilno i hladnije vrijeme. To će donijeti natprosječne snježne oborine u Alpama i tamošnjim skijalištima. Zbog toga je moguć raniji početak sezone skijanja, osobito u središnjim Alpama” – predviđa AccuWeather. Meteorolog kaže da bi pojava ranog snijeg na dijelu Balkanskog poluotoka mogla donijeti štetu ako se lišće još zadrži na stablima.

U drugom dijelu jeseni snježne oborine moguće su na području Njemačke, Poljske, Bjelorusije…2 KOMENTARI

  1. Dobro zar kod nas amerikenjci odlucuju kada ce kita padati kada ce biti snjega, a kada ce da puse. Mi se brez jamerike vise ni usta ne tendimo.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime