ALO, KRIVI SMJER! Vozači ne šljive znak zabrane, ne paze ni na djecu, kroz ulicu jure i do 70 na sat, a kad zapnu ajme i kuku

Stanovnici Lovačkog puta na Mejašima muku muče s bahatim vozačima koji ne poštuju propise


Mnogo splitskih kvartova muku muči s prilaznim ulicama ili tzv. glavnom ulicom koja vodi kroz srce kvarta. Jedan takav kvart su i Mejaši koji svakodnevnih problema ima u ulici Lovački put.


Naime, ova ulica je jednosmjerna u smjeru Lovrinačke ulice. Do problema dolazi upravo kada automobili, odnosno vozači ne poštujući znak zabrane ulaze s Lovrinačke u Lovački put. Osim što krše znak zabrane vozeći zabranjenim smjerom, svi ovi vozači ugrožavaju sigurnost stanovnika sporne ulice.

– To je jednosmjerna ulica u kojoj se konstatno vozi u kontra smjeru. I nisu toliko problem oni koji voze u kontra smjeru kršeći znak zabrane već to što pokušavaju što prije proći kroz ulicu, oni proljeću sa 60, 70 na sat. Nema veze što se tu nalaze pješaci, djeca.

Ljeti je najgore jer djeca s tetama iz vrtića idu u obližnji park i događa se svakakvih situacija i problema na cesti. Pješaci se moraju sklanjati, a na par mjesta se jednostavno nemaju gdje skloniti jer je ulica uska – govori nam Ante, stanovnik Lovačkog puta.

Vlasnici kuća zbog ceste ‘dali’ i dio svoje parceleObjašnjava nam kako neki vlasnici obiteljskih kuća koje se nalaze uz spornu cestu, iako imaju građevinsko pravo, nisu izbacili zid kuće ili dvorišta još metar ili metar i pol do ceste samo zato da bi se moglo bez problema prolaziti ulicom.

– Davno se moglo proći samo s fićom, a sada se dosta njih povuklo upravo kako bi se mogla koristiti cesta i sada ovi problemi – ogorčen je Ante.

Ti vozači koji voze u kontra smjeru su prijetnja svima nama. Bilo je slučajeva gdje ulaze i s kamionima, pa se dogodi da kamion zapne i onda svi moramo pomagati.

– Mi se bojimo za djecu, oni tom ulicom idu u školu, vraćaju se iz škole. Vozači ne žele čekati da pješaci prođu, često ne čekaju niti da prođe auto iz kontra smjera a koje u pravilu vozi pravim smjerom. Često se dogodi da netkome otkinu retrovizor, oni jure, a policija demantira da je u ulici bio ikakav sudar.

Zbog ovog problema su se predstavnici ulice obratili i kotaru, Gradu Splitu, ali i policiji.

– Ovaj problem prijavili smo na više adresa. Policiji smo prijavljivali više puta. Došli bi, ali vrlo brzo bi bilo sve po starome. Zvali smo više puta, ali su se oglušili te smo dopis poslali na adresu zagrebačke policije i onda su dolazili svakodnevno desetak dana. I opet sve po starome. Bilo bi najpoželjnije da policija dolazi malo češće. Od Grada smo tražili postavljanje ležećih policajaca ali su nam rekli da se ne mogu postaviti u ovu ulicu. Kako se ne mogu postaviti, a mogli su se postaviti recimo na Zapadnu obalu? – pita se stanovnik ove ulice.

Policija: Redovito provodimo nadzor, nismo imali zabilježenu prometnu nesreću

Potvrdu Antinih riječi potražili smo i u Gradu Splitu i u splitskoj policiji. Do zaključenja ovoga teksta iz Grada nam se nisu javili, ali zato moramo pohvaliti ažurnost policije koja nam je odgovorila u roku od 24 sata. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

„U svezi Vašeg upita, obavještavamo Vas da smo upoznati da se radi o jednosmjernoj ulici (Lovački put), te se redovito provodi nadzor nad poštivanjem prometne signalizacije, i to nekoliko puta tjedno.

Analizom prometnih nesreća i posljedica na predmetnoj lokaciji evidentno je da se od 2016.godine do početka 2019.godine ukupno dogodilo 6 prometnih nesreća (po 2 prometne nesreće godišnje) u kojima je 1 osoba zadobila lakše tjelesne ozljede, dok je u ostalih 5 slučajeva radilo o prometnim nesrećama s materijalnom štetom.

Analizirajući stanje prometnih nesreća u prvih 10 mjeseci ove godine, utvrđeno je da nismo imali niti jednu zabilježenu prometnu nesreću na spomenutoj lokaciji.

Uzimajući u obzir gore navedene podatke, predmetnu ulicu ne možemo okarakterizirati kao opasnu dionicu.

Ova ulica, sukladno članku. 5 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te odredbama Zakona o cestama i Odluke o cestama na području velikih gradova u nadležnosti je jedinice lokalne samouprave (u ovom slučaju Grada Splita) koji uređuju promet a između ostalog i uređuju sustav tehničkog uređenja prometa, ograničenja brzine kretanja vozila, zone smirenog prometa i dr. Signalizacija i oprema za smirivanje prometa se postavlja sukladno Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremama na cestama (NN broj 92/2019.).

Napominjemo kako će policijski službenici, obzirom na informacije o kršenju prometnih propisa na lokaciji Lovački put-Lovrinačka ulica, nastaviti s provođenjem redovitih nadzora u cilju sankcioniranja osoba i eliminiranja potencijalnih opasnosti koje mogu dovesti do prometnih nesreća i ugrožavanja sudionika u prometu. S poštovanjem, Odjel za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću“, stoji u priopćenju.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

  1. Stanari, montirajte kamericu uz cestu i pošaljite snimku policiji i novinarima jer ruku na srce, policija se neće pretrgnuti od posla dok to ne završi u medijima. Nakon toga ne može nitko ništa demantirati.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime