ALKA I TURIZAM Projekt “Sinj u sridu”

Sinj kao odredište kulturnog turizma nalazi svoje snažno uporište vec u samoj cinjenici da je Sinjska alka uvrštena na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Gospa Sinjska godišnje okuplja više stotina tisuca hodocasnika

Grad Sinj je strpljivo i predano gotovo dvije godine pripremao dokumentaciju Projekta “Sinj u sridu”, kojom se u siječnju 2016. godine, kao nositelj projekta, prijavio na Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga “Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”, koji će biti financirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Uzimajući u obzir svoje kulturne i tradicijske vrijednosti, prirodnu raznolikost i bogatstvo netaknute prirode, Sinj raspolaže sa snažnim potencijalom za razvoj kulturnog, vjerskog, sportsko-avanturističkog i ruralnog turizma, koji su pojedinačno dovoljno atraktivni, a zajedno dovoljno kompatibilni da mogu tvoriti jedinstvenu turističku ponudu destinacije, koja će privlačiti turiste tijekom cijele godine, a ujedno odgovoriti na potrebu diversifikacije turističke ponude.

Sinj kao odredište kulturnog turizma nalazi svoje snažno uporište već u samoj činjenici da je Sinjska alka uvrštena na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Gospa Sinjska godišnje okuplja više stotina tisuća hodočasnika.

Okosnicu projekta čini rekonstrukcija, obnova i revitalizacija nepokretnih kulturnih dobara Tvrđave Grad, Tvrđave Kamičak i kule sa satom, Muzeja Cetinske krajine, obnove ulica povijesne cjeline Sinja. Njihova obnova i revitalizacija bit će osnova za razvoj niza tematski povezanih kulturnih i turističkih sadržaja (festivali, predstave, prezentacija tradicijskih zanata, suvenira, multimedija, i novih proizvoda i sl.) koji će Sinj pretvoriti u turističko odredište s brojnim turističkim sadržajima tijekom cijele godine. Provedbom projekta želi se također potaknuti na snažniju valorizaciju nematerijalne kulturne baštine, prvenstveno kroz izgradnju novog Interpretacijsko-edukacijskog centra Sinjske alke na Hipodromu, koji će omogućiti održavanje cjelogodišnjeg interpretativno-edukacijskog sadržaja povezanog sa Sinjskom alkom, već etabliranim i prepoznatljivim sinjskim brendom.

U provedbu projektnih aktivnosti uključeni su i privatni poduzetnici (izrada tradicijskih suvenira), kulturno umjetnička društva i drugi dionici. Osim toga, provodit će se i aktivnosti jačanja kapaciteta osoba zaposlenih i budućih novozaposlenih na području kulture i u turističkom sektoru, što je iznimno važno za daljnje održivo upravljanje i valorizaciju kulturne baštine i kontinuirani razvoj novih kulturnih i turističkih sadržaja te uvođenja modernih pristupa i tehnologija u prezentaciji kulturne baštine. Sve navedene aktivnosti biti će snažno poduprte intenzivnim marketinškim i promotivnim aktivnostima te aktivnostima brendiranja, koje će pozicionirati Sinj i Cetinsku krajinu kao jedinstvenu turističku destinaciju, koja može zadovoljiti različite turističke interese i potrebe na cjelovit način, koja će biti prepoznatljiva na turističkom tržištu i koja će moći konkurirati popularnim priobalnim destinacijama.

Nositelj Projekta Grad Sinj je odabrao partnere s kojima će realizirati a to su: Viteško alkarsko društvo, Muzej Cetinske krajine, Javnu ustanove RERA za koordinaciju i razvoj Splitsko dalmatinske županije, Turističku zajednicu Grada Sinja i obrt FLORAMI Sinj.
Očekivana provedba projektnih aktivnosti Projekta “Sinj u sridu”, ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova od 68,1 milijuna kuna planirana je u trajanju od 26 mjeseci. Bespovratnim sredstvima EU financirati će se vrijednost projekta od 56,9 milijuna kuna, a preostali dio financirati će Grad Sinj i partneri.


Uz vrlo skroman Proračun Grada Sinja, ali uz tvrdoglavu upornost izvršne vlasti i gradske uprave, sa uvjerenošću da se radi o ekonomski potentnom Projektu, uspješno je pripremljena kompletna tehnička, ekonomska i prostorna dokumentacija, dostatna da od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta EU budemo ocijenjeni prihvatljivim projektom, a time i da Grad Sinj dođe do cilja , a to je izgradnja nove turističke infrastrukture koja će omogućiti stvaranje novog cjelogodišnjeg turističkog proizvoda.

Sigurni u sinergijski učinak Projekta “Sinj u sridu”, za rezultat će imati jačanje poduzetništva, podizanje životnog standarda gradina kroz nova zapošljavanja, jačanje optimizma i nade u bolju budućnost za Sinj i Cetinski kraj!Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0