AKADEMICI SAT VREMENA “REŠETALI” KRSTULOVIĆA OPARU Gradonačelnik najavio obnovu Monumentalne fontane i prvo podizanje spomenika aktualne gradske vlasti

"Ovaj grad ima puno mrlja, a Sustipan je jedna od njih. Procjenjuje se da je tamo pokopano oko 40 tisuća građana"

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu u utorak navečer organizirali su razgovor “O Splitu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom“. S gradonačelnikom su u velikoj dvorani Zavoda HAZU u Splitu u palači Milesi razgovarali akademici Arsen Bačić, Nenad Cambij, Davorin Rudolf i Radoslav Tomić.


Koliko je Split siguran grad i koliko mi je sigurno prošetati se Marjanom? – upitao je akademik Davorin Rudolf.

Akademik Davorin Rudolf

– Sigurni ste u našem gradu. To govore naši građani, roditelji. Neki su od našeg grada htjeli napraviti grad slučaj kao što se to dogodilo kod incidenta sa srpskim vaterpolistima. No u slučaju paljenja kombija splitskih tablica nije se zvalo zagrebačkog gradonačelnika za izjavu, tada se nije digla tolika prašina kao u Splitu. Split nije grad slučaj, to je grad ugodnog življenja. Svake godine imamo sve više turista, stranih studenata. Svih pozivam da uživaju u našem gradu – odgovorio je gradonačelnik.

Akademik Dinko Kovačić naglasio je važnost ustanovljenja urbanističkog autoriteta. Kazao je da je mišljenje strane struke bitno, ali da bi bilo poželjno u gradu organizirati urbanistički zavod, odnosno slušati domaću struku.

– Nemamo ga i teško ćemo ga imati. Koliko smo Splićana urbanista odgojili? Ja ih u ovih godinu i pol dana još nisam sreo. Kontinuitet je prekinut i teško ga je rekonstruirati. Plana nema desetljećima. Zadnje važeći GUP vezan je uz Šurmanov plan. Taj plan je donio Bečanin. Nažalost, nemamo kapaciteta jer nemamo ljudi. Nitko sretniji od nas da možemo sutra objaviti natječaj za urbanistički zavod. Prije 10 godina nitko se nije javio na natječaj! Kada bismo i imali kadra, ne znam kakvi bi bili uvjeti i plaće. Do tada ćemo morati raditi na ovaj način.

Akademik Kovačić je rekao da Split godišnje proizvede 50-ak mladih urbanista. Smatra da bi ih na neki način trebalo usmjeriti da ostanu u Splitu. – Split će doživjeti razvoj kada ga budu radili i vodili Splićani – dodao je.


Akademik Dinko Kovačić

Akademik Davorin Rudolf ponudio je treći kat palače Milesi za mogući budući zavod i zaradio pljesak okupljenih.

Profesor Nenad Cambij pitao je ima li izgleda da se na Rivi nešto napravi i da se pristupi rješenju prostora između Prokurativa i Svetog Frane, odnosno da se vrati Monumentalna fontana.– Na pitanje hoću li obnoviti fontanu rekao sam tek kada svi u Splitu dobiju vodu i kada profunkcionira pročistač vode. Predviđeno je 7 i pol milijuna kuna za projekt obnove, na osnovu traženja udruge i građana. Vjerujem da ćemo ove godine imati kvalitetnu dokumentaciju. Ne zbog političkih razloga nego jer taj lijepi trg to traži. Fontana najsličnija onoj koja je porušena 1947. mora biti obnovljena. Političke pretpostavke su napravljene.

Akademik Kovačić kazao je da se umjetnost svela na to kada će se nekom napraviti bista ili spomenik. Lipovčevi biciklisti bliješte diljem svijeta, ima li mogućnosti da se nešto slično realizira u Splitu – upitao je poteštata.

– Vi ste postavili Vaskov spomenik ispred Ekonomskog fakulteta, a vratili smo i Plavo stablo. Ništa se ne može napraviti bez suglasnosti obitelji. U subotu smo odlučili o spomeniku Tonču Petrasovu Maroviću. To je čovjek koji je 1957. napisao sonatu o starom splitskom groblju. 1977. je rekao da je to Judina ledina. Taj čovjek je tim krikom otkupio našu savjest. Ovaj grad ima puno mrlja, a Sustipan je jedna od njih. Procjenjuje se da je tamo pokopano oko 40 tisuća građana. Mislim da Grad mora učiniti nešto za taj dug. Uskoro će, 15. srpnja biti obljetnica tužnog događaja i Tonči će biti prvi koji će dobiti spomenik za vrijeme mog mandata.

Radoslav Tomić govorio je o zapadnom dijelu splitske Rive. – Kako surađujete s ustanovama u kulturi i postoji li volja da se neke umjetnine otkupe za galerije i muzeje? Mislim i na umjetnine prvog reda. Neke umjetnine se ne prodaju jer nitko ne pokazuje interes. To je za mene vrlo potresno – upitao je Krstulovića Oparu.

– U proračunu imamo predviđeno 200 tisuća kuna uglavnom za suvremene umjetnine. Nije vrijeme za otkup velikih umjetnina. Možete li zamisliti da sada ministarstvo za te namjene izdvoji 3 milijuna kuna? Kakva će biti reakcija udruga koje se bore za lijek djeci i slično? Imamo muzeje bez prostora, imamo loše stanje koje se ne može riješiti u par godina. Kada se pojavi kvalitetna umjetnina za grad ili državu, naći ćemo načina. Predviđena sredstva su simbolična. Što se tiče povratka kopija kipovima na pročelja, moramo vidjeti s vlasnicima gdje je to zapelo.

Profesor Arsen Bačić kazao je da je Split do sada većinom bio poznat po svom sportu, a sada se pojavljuje i Sveučilište koje sve bolje kotira na europskim i svjetskim ljestvicama. – Na koji način doživljavate Sveučilište u gradu? Koristite li kreativne snage sa Sveučilišta?

– Suradnja je dobra, tjedno komuniciramo. Na primjeru tvrđave Gripe pozvali smo studente arhitekture da daju svoja mišljenja. Grad sve više postaje prepoznatljiv kao sveučilišno središte. Probleme nećemo rješavati tužbama kao što je to bio slučaj nekada. Sveučilište samo, bez suradnje s Gradom i Županijom, ne može postići sve ciljeve.

Bačić je upitao koliko se Grad trudi povući sredstva iz EU fondova.

– Povukli smo ozbiljna sredstva za razne projekte. Nažalost, na početku mandata našli smo na “prazne škafetine” i pripremamo se za razdoblje 2021. – 2027. Prije nekoliko godina imali smo povučenih 9 milijuna kuna, sada smo prešli 40 milijuna. I dalje nedovoljno, ali eksponencijalno rastemo. Svi su naučili kucati na naša vrata i pitati novce od Grada i Županije. E pa ne može više tako!

Na pitanje o taksistima gradonačelnik je rekao da smo prije imali jednu situaciju, a sada drugu; krajnost koja također nije dobra.

– Nije dobro ono što se dogodilo lani. Ovo nije održivo. Tražit ću da se stanje izmijeni, sadašnje stanje neće ostati. Nemojmo za naš neuspjeh upirati prstom u Zagreb. Nije Zagreb kriv za našu nefunkcionalnost.

Kako izlazite na kraj s oporbom?

– Poštujem ih jer su ih izabrali građani. Uvažavam. Najsretniji sam kada imamo konsenzus. Master plan smo nazvali Split United. Nipošto me oporba ne nervira, tko je ne uvažava, neće uspjeti. Što se tiče naziva “Split United” morate znati da je danas engleski jezik “lingua canta“, osobito među mladima.

Na kraju je uslijedilo nekoliko pitanja iz publike, ali i upad aktivista s transparentom “Odgovornost Merjan“.

VEZANI SADRŽAJ:

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

 1. Jedno od pitanja koje je postavljeno gradonačelniku odnosilo se na korištenje europskih fondova. Natječaji koje provodi Ministarstvo graditeljstva omogućavaju značajne uštede investitorima koji se odluče na svojim zgradama provesti mjere energetske učinkovitosti. Bolje je kazati, bilo bi, da nije diskriminacije koje Ministarstvo provodi prema investitorima u jadranskom području. Naime, oni dobivaju poticaj u visini trećine prihvatljivih troškova, dok investitori u kontinentalnom dijelu dobivaju polovinu! Odgovor Ministarstva na moju primjedbu u okviru javnog savjetovanja koje je prethodilo natječaju, a nisam bio ni jedini koji je takvu primjedbu postavio, bio je odbijajući.
  Bez mogućnosti daljnje rasprave, uz to nesuvisao odgovor, u mjeri koja frustrira. Ne mireći se s takvim ishodom uputio sam pisma predstojnicima odjela za graditeljstvo županijske i gradske uprave. Onaj prvi je odgovorio, a kako, bilo bi bolje da nije. Drugi nije odgovorio uopće. Uslijedila su moja pisma (sve mailom) na slijedeće adrese:
  Uredima župana splitske i svih pet preostalih jadranskih županija.
  Nakon izbora, splitskim vodstvima pet političkih stranaka koje su uzeli učešća u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini.
  Ponovno, nakon raspisa novog natječaja, na iste adrese i dodatno županu i gradonačelniku.
  Na facebook stranice tih pet političkih stranaka.
  Ponovno, ovaj put na četiri jer petoj to nije bilo moguće poslati.
  I konačno moja reakcija na svečanost otvorenja rekonstruirane škole u Omišu, na stranicama Slobodne Dalmacije koja je tu vijest objavila.
  Da bi se objasnio problem i naveli svi argumenti, zahtjevalo bi više teksta nego u gornjem članku. Zato to izostavljam. navesti ću samo da je direktna šteta investitorima u splitskoj županiji prema rješenjima iz prvog natječaja cca 3 miliona kuna, u drugom, koji je još u tijeku, do danas, preko 10 miliona. Uz napomenu da nisam odvojio štetu nanesenu splitskim investitorima od onih županijskih. Sve ostalo što prati te natječaje a ima toga puno, ne čini štetu na regionalnoj razini, pa ću to preskočiti.
  Toliko o detalju s rasprave koju ste pratili. Bez pretenzija da remetim mir izabranih od nas da nas vode.
  Moj pozdrav

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime