Oko kućica na Adventu u Splitu se početkom prosinca digla velika prašina. Smanjen je broj kućica, neke lokacije su ukinute, a cijene najma veće nego prethodnih godina. Nakon što na natječaju nije bilo dovoljno zainteresiranih ugostitelja,  među Splićanima je zavladao strah kako će ovogodišnji Advent propasti.

Ovih dana smo imali priliku uvjeriti se u suprotno. Kućice na Rivi možda nisu posjećene kao prethodnih godina, ali zainteresiranih ne manjka, Đardin je hit među roditeljima i djecom, a živo je i ispred Galerije umjetnina, gdje su po prvi put niknule božićne kućice.

Prošetali smo splitskom Rivom i upitali ugostitelje kako su zadovoljni dosadašnjim prometom, programom i općenito atmosferom.

Franko je prethodnih godina kućice posjećivao isključivo kao gost, a ove godine se odvažio otvoriti vlastitu. Nije nezadovoljan, ali kaže “moglo je i bolje”.

– Čini mi se da je prethodnih godina bilo više zainteresiranih građana, a i program je bio bolji. Kako stvari trenutno stoje, bar s ove financijske strane, ćemo biti dobro. Neće biti neki veliki plus, ali bitno da nije minus. – kaže Franko. Najvećim propustom organizatora smatra nedovoljnu zaštitu od vremenskih nepogoda.

– Kad je loše vrijeme, ljudi ne dolaze. Moglo se to riješiti tako da nam se dopusti staviti više suncobrana i da se natkrije pozornica, tako da uvijek mogu svirati dobri izvođači, a ne da na taj dan svira samo DJ iz neke kućice.

S njim se slaže i Božo, voditelj susjedne ugostiteljske kućice.

– Vrijeme nam nije bilo na ruku. I program i promet su više manje ok, ali svaku godinu je sve lošije i lošije. Grad se ogradio od svega, prepušteni smo sami sebi i to je to.

 

Slažu se i oko programa, smatraju da je Split, kao drugi grad po veličini u državi, ipak trebao ponuditi nešto više.

– Program mi nije baš nešto, trenutno ima možda pet poznatih izvođača u 46 dana. Za 93 tisuće kuna, koliko smo platili kućice, mogli su puno bolje izvođače dovesti. – kaže Franko.

Na pitanje namjeravaju li unajmiti kućicu i sljedeću godinu, neodlučni su.

– Zavisi kakvi će biti uslovi, koliki će biti najam, kakav program, Grad ipak diktira sve. – zaključuje Božo.

Novost na Rivi je i kućica s domaćim fritulama Makaranke Lovorke. Po prvi put je u Splitu i iako zadovoljna prometom, nešto joj nedostaje.

– Navečer je još i ok, ali preko dana nedostaje malo više zabave, nekog ugođaja. Cijelo jutro se vrti jedan CD, fali malo šušura, malo božićnog ugođaja. – kaže Lovorka.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0