Župan splisko-dalmatinski Blaženko Boban na 16. sjednici Županijske skupštine podnio je izvješće svom radu za razdoblje siječanj-lipanj 2018.

– Zacrtali smo smjer rada Županije sigurno za duži period, a to je prometna infrastruktura prije svega splitske aglomeracije, ali naravno, i cijele Splitsko-dalmatinske županije. Druga je poticanje znanosti izvrsnosti na području naše županije kao temelj ostanka mladih na ovim područjima.

Naravno, sve implementirano s demografskim mjerama. Što se tiče demografskih mjera, tu su prije svega nabavka udžbenika, porodiljne naknade i niz drugih aktivnosti – kazao je župan.

Osvrnuo se potom na projekte prometne infrastrukture na području županije.

– Sve ove mjere usko su vezane uz sjednicu Vlade koja je održana u svibnju u Splitu jer su na njoj mnoge politike naše Županije dobile garanciju i potvrdu. Što se tiče prometne infrastrukture, najvažnije je spomenuti ulaz u grad Split preko tunela Kozjak, točnije Vučevica – D8, u suradnji s Gradom Splitom cesta se uređuje dalje do trajektne luke. Ono što je primarno je nastavak brze ceste Trogir – Solin – Omiš, već sada su pokrenute aktivnosti vezanih uz javnu nabavu. Za 2019. je planirani su početak izgradnje buduće prometnice Mravince – TTTS, postavljanje nadvožnajka nad Cetinom i tunela na poljičkoj strani, a naš kapitalni projekt je Lećevica koju pod hitno moramo dovesti u fazu pred izgradnju, a vjerujem da ćemo s tim početi u prvoj polovini 2020. Ovih dana očekujemo konačno mišljenje Jaspersa. Na ovim projektima šest mjeseci se radilo na dokumentaciji – rekao je župan.

Komentirao je potom tvrdnje nekih oporbenih vijećnika da su se povećale administrativne stavke i plaće u Županiji.

– Znam najbolje koliku smo borbu vodili s resornim minisarstvom da ih tog fonda pokušamo izvući da nas se ne tretira kao ostale županije jer smo najmnogoljudnija te da nas se ne tretira isto po pitanju financiranja asistenata u nastavi. Kada nismo u tome u tome do kraja uspjeli, “potegli” smo iz vlastitih sredstava. U stavci koju je oprbeni zastupnik spominjao je 189 asistenata koje će Splitsko-dalmatinska županija sufinancirati za svu dijecu na području naše županije, ali i onih 15 specijalizacija. Uvijek govorim da ne možemo sve očekivati od nacionalne razine, moramo dati vlasiti prilog svim tim problemima unutar zdravstva.

Tako smo osigurali i raspisali natječaj te će ovih dana biti izabrano 15 novih specijalizanata koje će financirati Splitsko-dalmatinska županija i oni se nalazi u toj stavci. Znam koliko smo truda uložili da svako dijete dobije asistenta u našoj županiji.

Župan je otkrio što smatra najvećim uspjehom ove godine.

– Možda će zvučti simbolično. Unatoč svim udžbenicima, otvaranjima škola, dvije sjednice vlade izvojit ću jedno vozilo koje smo dali ljudima iz udruge Iznajmljivači sa srcem. Kad su došli do mene i rekli da otvaraju svoje apartmane za potrebite i bolesnu djecu iz Hrvatske i šireg područja, naglasili su mi da imaju problem s prijevozom.

Osigurali smo im prijevoz i to je meni nekakvu srcu bilo najdraže. Odazvali smo se bez obzira što to nije naša nadležnost. Također, izdvojili smo sredstva za didaktičku opremu Centra Juraj Bonači. Osigurali smo 102 tisuće kuna za njihove potrebe.

Sve u svemu, možemo zaključiti da naša Županija ide u smjeru financijske stabilnosti, građanima je dostupna, socijalno osjetljiva, ravnomjerno razvojna, izvrsnosti posvećena, za nacionalne projekte beskompromisna i politički pravedna – zaključio je župan.

Ante Renić iz stranke Pametno zaključio je da je ovakvav izvještaj ogledalo neambizcione politike Županije i najava HDZ-a da se ništa ne mijenja do daljnjeg po načinu rada.

– Župan koristi izraze “besplatno podijeli knjige, besokatan tunel Sv. Ilija i sl.”. Ništa nije besplatno jer Županija ne zarađuje svoja sredstava. Sve su to građani preplatili. Inače, pohvaljujem projekt ICT županije, to je početak važnih promjena – kazao je Renić

Još kritičniji je bio MOST-ov Miro Bulj.

– Činjenica je da su Županije kočnica razvoja Hrvatske. Zagora se masovno iseljava. Za vrijeme svih okupatora bilo je više stanovnika nego danas, a ljudi su najvažniji – kazao je Bulj.

Županovo izvješće prihvaćeno je sa 27 glasova za, 5 protiv i 9 suzdržanih, tako da protiv nije bio ni dio oporbenih vijećnika.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime