Uz obljetnicu 9. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”: Njihovi su ratnici svojom krvlju ispisali povijest!

Kroz postrojbu je prošlo više od 2.500 bojovnika od kojih je 46 poginulo i 300 ranjeno

Foto: Ratni arhiv

Danas se u Splitu obilježava 28. obljetnica utemeljenja 9. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”.


Postrojba je dobila službeni naziv IX. bojna HOS-a, jer je bila deveta po redu u sastavu HOS-a. Njezin zapovjednik Jozo Radanović dobio je čin bojnika i imenovan je zapovjednikom HOS-a za srednju Dalmaciju. Krajem studenog 1991. godine, jedan vod IX. bojne HOS-a, pod zapovjedništvom Ivana PerkušićaBarbe” odlazi kao pojačanje hrvatskim snagama u obrani Dubrovnika.

Početkom prosinca 1991. Jozo Radanović je od strane vodstva HSP-a promaknut u dopukovnika HOS-a. Deveta bojna HOS-a ratovala je na gotovo svim bojišnicama diljem Lijepe naše, a poglavito na dubrovačkoj, zadarskoj, šibenskoj, drniškoj, sinjskoj, slavonskoj i bosansko-hercegovačkoj.

Treba istaknuti da je poseban doprinos 9. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban“ dala obrani Dubrovnika uslijed najopsežnijeg neprijateljskog napada na Srđ za sv. Nikolu 1991. godine, kada je prijetila najveća opasnost da grad padne u ruke agresora.

Obranili Srđ tijekom najžešćeg napada

No, hosovci su tada obranili Srđ, a agresorima dali veliki udarac.

Nakon što je 13. siječnja 1992. godine Island priznao Hrvatsku, Jozo Radanović donosi odluku o ukidanju IX. bojne kao dragovoljačke postrojbe. Već 15. siječnja 1992. godine 9. bojna HOS-a je rasformirana a najveći dio njezinih pripadnika se profesionalizira u Četvrtoj brigadi. Nad preostalim dijelom HOS-a u Splitu zapovjedao je prvo Jurica Jukić, a zatim Ivan Vuletić, da bi na kraju 1. srpnja zapovijedanje preuzeo Marko Skejo. Time je 9. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban” ponovno ustrojena, ovaj put kao profesionalna postrojba u sastavu 114. brigade.


Krajem siječnja 1993. godine, po zahtjevu brigadira Ante Gotovine vodstvo 114. brigade uputilo je 9 bojnu u obranu zadarskog zaleđa, točnije Škabrnje. Čak 43 dana su pripadnici 9. bojne “Rafael vitez Boban” bili u neprijateljskom okruženju, nadljudskim naporima branili i obranili Škabrnju. Ubrzo nakon što su nakon 43 dana pripadnici Devete bojne HOS-a dobili smjenu, Škabrnja je pala.

Početkom operacije “Zima 94”, prema direktnoj zapovijedi generala Gotovine, prvi su probili crtu bojišnice na lijevoj strani Livanjskog polja, te su aktivni sudionici operacija “Ljeto 95” i “Oluja”.Ovo je tek dio borbenih akcija u kojima su sudjelovali ratnici 9. bojne HOS-a.

Pukovnik Marko Skejo je u listopadu 1994. godine postao zapovjednik 114. brigade, pa je zapovjednik 9. bojne HOS-a postao Miće Ćuk.

Kroz postrojbu je prošlo više od 2.500 bojovnika od kojih je 46 poginulo i 300 ranjeno.
Postrojbom su zapovijedali: pukovnik Jozo Radanović, bojnik Jurica Jukić, bojnik Ivan Vuletić, pukovnik Marko Skejo i bojnik Miće Ćuk.

Među dragovoljcima i Thomas Crowley “Irac”

Većinu pripadnika 9. bojne HOS-a činili su Hrvati, ali bilo je dosta i bosanskih muslimana. Bilo je i mnogo dragovoljaca iz drugih europskih zemalja, od kojih je jedan od najpoznatijih bio Thomas CrowleyIrac“. Po dolasku u Hrvatsku stupio je u redove HOS-a u Zagrebu, te se vrlo brzo priključio se 9. bojni “Rafael vitez Boban”. Borio se na novljanskom, jasenovačkom, livanjskom i mostarskom bojištu, Popovu polju, Maslenici, Škabrnji,na drniškom bojištu, na Svilaji i na južnom ratištu. S vremenom je stekao čin bojnika Hrvatske vojske. Poginuo je 10. lipnja 1995. godine. Pokopan je u Splitu.

Kažimo i da je u sastavu 9. bojne HOS-a bilo oko 60 stranaca, ponajviše Engleza i Francuza, te Iraca, Nijemaca, Španjolaca, Ukrajinaca, Nizozemaca, Francuza, Poljaka, Finaca, Šveđana, i Litavaca. Mnogi od njih su prethodno bili pripadnici profesionalnih vojnih postrojbi, francuske i španjolske Legije stranaca, rodezijskog i britanskog SAS-a, te francuskih padobranskih postrojbi.

U priloženoj fotogaleriji pogledajte tek dio iz velikog ratnog opusa 9. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”.

Foto: Ratni arhiv
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime