UNESCO znak nije samo prestiž već i obaveza: HGK – Županijska komora Split postala dio europske Mirabilia mreže

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, HGK - Županijska komora Split priključila se europskoj mreži Mirabilia, koja promovira UNESCO zaštićene, manje poznate lokalitete.


Europska mreža UNESCO zaštićenih manje poznatih lokaliteta Mirabilia, koja je osnovana 2012. godine u Italiji, u procesu je širenja prema ostalim europskim državama. Mirabilia promovira teritorije i rute UNESCO zaštićenih, manje poznatih lokaliteta te omogućava turistima da se pored boravka u velikim i čuvenim turističkim destinacijama istovremeno upoznaju i s drugim, manje poznatim a vrijednim UNESCO mjestima. Veliki je potencijal ove platforme koja nudi niz mogućnosti za razvoj novih kulturno-turističkih ruta i programa, koji su turistima zanimljivi tijekom cijele godine, čime se u konačnici jača turizam na području cijele Europe.


Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u talijanskoj Materi, od 18. studenoga članica ove respektabilne i značajne platforme postala je i HGK – Županijska komora Split. Pristupanjem splitske Komore Mirabiliji 13,5 tisuća njenih članica dobiva mogućnost stvaranja novih proizvoda i povezivanja preko više od 50 gospodarskih komora EU. Memorandum je ispred Hrvatske gospodarske komore potpisao predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš, koji je istaknuo da Splitsko-dalmatinska županija svojim bogatstvom u UNESCO zaštićenim lokalitetima nudi brojne mogućnosti suradnje na ovom području.

– Mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo sreću živjeti i raditi u županiji u kojoj su četiri od ukupno deset UNESCO-ovih lokaliteta na području Hrvatske. To je bogatstvo i blagodat, ali također i obveza, jer je na nama da tu baštinu zaštitimo i sačuvamo te istovremeno na najbolji način promoviramo i naslijeđeno unaprijedimo pazeći na održivost destinacije” rekao je Tomaš. Umrežavanjem manje poznatih lokaliteta s popularnim turističkim gradovima ujedno se gostima nude novi, dodatni sadržaji i inovativni pristup, a gospodarske komore su tu da prepoznaju ove nove niše i sadržaje te ih putem zajedničkih projekata apliciraju na fondove EU, – naglasio je Joze Tomaš.

Pored splitske Komore, interes za pristupanje mreži su iskazale i komore iz Francuske, Španjolske, Grčke, Bugarske i Srbije te je ova inicijativa sada proširena na više od 50 komora od Španjolske do Bugarske. Mreži se također priključio i Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, koji je ŽK Split osnovala a danas okuplja više od 40 komora iz osam zemalja regije, što Mirabiliji daje novu, dodatnu težinu, jednako kao i podrška koju je ovom projektu iskazao i glavni tajnik udruženja europskih gospodarskih komora Eurochambresa Arnaldo Abruzzini.

HGK – Županijska komora Split je pri mreži Mirabilia ujedno i dio radne grupe za suradnju s upravljačkim tijelima UNESCO zaštićenih područja, koja provodi niz aktivnosti povezivanja s UNESCO tijelima upravljanja te podizanja svijesti na temu održivog turizma u destinaciji.

Za domaćina dvodnevnog Mirabilia događanja i svečanosti pokretanja europske Mirabilia mreže odabran je grad Matera, Europska prijestolnica kulture 2019. godine. 18. i 19. studenog u Materi su se okupili svi sudionici Mirabilije na konferenciji ”Održivi i inovativni poslovni modeli za promociju UNESCO lokaliteta, kreativne kulture i turizma diljem Europe”, a kruna događanja bilo je upravo navedeno potpisivanje Memoranduma razumijevanja s novim komorama članicama.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime