UHIĆEN SUDAC Pucao je u dvorištu vikendice, evo svih detalja

Uskok je objavio da su u tijeku uhićenja i da je među uhićenima i sudac Trgovačkog suda u Zagrebu


Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mihael Kovačić uhićen je danas zajedno s još nekoliko osoba koje se sumnjiči za stečajne malverzacije, a Državno sudbeno vijeće (DSV) još je sinoć dobilo dopis od Uskoka da mu se skine imunitet, kako je Indexu potvrdio Arsen Bauk, jedan od članova DSV-a.


Uskok je objavio da su u tijeku uhićenja i da je među uhićenima i sudac Trgovačkog suda u Zagrebu. Uskok je precizirao da se uhićenja provode nad više osoba osumnjičenih za zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranja novca. Sumnja se da su stečajne dužnike oštetili za 30 milijuna kuna.

Član Državnog sudbenog vijeća, saborski zastupnik Arsen Bauk, za Index je rekao da su odmah sinoć održali sjednicu oko ukidanja imuniteta sucu Kovačiću.

Bauk: Sinoć smo glasali o skidanju njegovog imuniteta

“Kovačić je kao sudac imao imunitet, a kad su nam poslali dopis iz Uskoka, odmah smo glasali o skidanju njegovog imuniteta”, rekao nam je Bauk.

Inače, prošlog je tjedna, na 48. sjednici Državnog sudbenog vijeća, održanoj 11. veljače 2021., donesena odluka da se Mihael Kovačić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, razrješava sudačke dužnosti s 30. travnja 2021. i to na vlastiti zahtjev.

“Ne znam ništa, to razrješenje suca mi nije ništa posebno značilo, kao ni njegovo ime. Obično suci podnose zahtjev za razrješenjem radi odlaska u mirovinu, ili ako netko želi negdje otići raditi, no nije bilo ništa da bi mi se upalila lampica. Ubuduće kad netko bude tražio zahtjev za razrješenje, morat ću to pomnije pročitati i vidjeti razloge zahtjeva”, rekao je Bauk Indexu, koji je prije tri mjeseca postao član Državnog sudbenog vijeća, tako da se s ovako nečime još nije susreo.“Podatak o tome zašto je tražio razrješenje je javan”

Index je poslao upit Državnom sudbenom vijeću zašto je Kovačić prije šest dana podnio zahtjev za razrješenje sa sudačke dužnosti, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Državno sudbeno vijeće je samostalno i neovisno tijelo koje osigurava samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj, a njihove su sjednice javne, stoga bi i podatak s Kovačićevim obrazloženjem, kako nam je rekao Bauk, trebao biti javan.Pucao je u dvorištu vikendice

Što se tiče Kovačića, mediji su o njemu 2015. pisali da ga je policija kazneno prijavila zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i prekršajno zbog pucanja u dvorištu vikendice.

Inače, prije nego je došao raditi na Trgovački sud u Zagrebu, Kovačić je 2002. imenovan sucem Općinskog suda u Sisku, kako je objavljeno u Narodnim novinama, a kasnije je bio predsjednik Trgovačkog suda u Sisku.

Isto tako, 2005. godine tadašnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Nadan Vidošević, uvrstio je Kovačića na listu izmiritelja Centra za mirenje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

“Mirenje (posredovanje, medijacija, koncilijacija) je svaki postupak, bez obzira na to provodi li se u sudu, instituciji za mirenje ili izvan njih, u kojem stranke nastoje sporazumno riješiti spor uz pomoć jednog ili više izmiritelja koji strankama pomažu postići nagodbu, bez ovlasti da im nametnu obvezujuće rješenje. Izmiritelj (posrednik, medijator) je osoba koja na temelju sporazuma stranaka provodi postupak mirenja. Institucija za mirenje je pravna osoba, tijelo pravne osobe ili ustrojstvena jedinica pravne osobe koja organizira postupke mirenja”, stoji u objašnjenju Centra za mirenje na stranicama HGK.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime