U Splitu održan 3. Marš za znanost: “Ne želimo političare koji ne znaju da je antifašizam temeljna civilizacijska vrijednost, a ne ideologija”

"Imamo svjetski poznate znanstvenike koji se u Hrvatskoj šikaniraju, poput prof. Đikića, faktički je potjeran iz Hrvatske, nitko mu nikada nije ponudio ispriku dok se drugim daju počasni doktorati"

Ove godine, treću godinu za redom organizirao se Marš za znanost. Ova manifestacija nastala je 2017. godine kao reakcija na odluke američke administracije kojima se u pitanje dovode znanstvene činjenice poput globalnog zatopljenja, a nije trebalo puno da se pokret proširi po cijelom svijetu. Ovoga puta u Hrvatskoj se marširalo u Splitu.


Okupljanje je počelo na Trgu Gaje Bulata (ispred HNK) u 11 sati. Nakon okupljanja krenulo se rutom preko Marmontove do Đardina.

Za razliku od lanjskog Marša za znanost na kojem se okupilo 300 ljudi, danas ih je bilo tek desetak.

– Napisali smo kako bi naša država sa znanošću trebala izgledati. Želimo da se Hrvatska temelji na etičkim i moralnim vrijednostima, da se znanstvene činjenice počnu implementirati u državne zakone, a ne da imamo situaciju da postoje zakoni koji sa znanošću nemaju veze. Primjerice pitanje GMO-a, sloboda izbora kod cijepljenja, da nam političari koji donose odluke ne pričaju gluposti poput liječenje uz pomoć vitamina C. Ne želimo političare koji ne znaju da je antifašizam temeljna civilizacijska vrijednost, a ne ideologija poput komunizma kojeg možemo kritizirati itd.

Imamo svjetski poznate znanstvenike koji se u Hrvatskoj šikaniraju, poput prof. Đikića, faktički je potjeran iz Hrvatske, nitko mu nikada nije ponudio ispriku dok se drugim daju počasni doktorati i sl. – kazao je organizator Luka Baričić.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime