Tko je zadnjih dana prošetao Plinarskom ulicom u Splitu, mogao se na vlastite oči uvjeriti da u našem gradu niče jedan mural koji nema veze s politikom ni sportom, približivši se time drugim gradovima Lijepe nam naše koji su shvatili da se počast kistom može odati i brojnim hrvatskim velikanima koji nisu tresli mreže.

Velika je to stvar. U ovom konkretnom slučaju proteže se preko 112 kvadrata fasade radionice splitskog HNK, a prikazuje djelo umjetnika Alema Ćurina znakovitog naziva “Možda bi vam bilo bolje da niste tu” – hommage staroj pjesmi kultnog splitskog blues sastava Otprilike ovako. Ćurinov originalni rad bio je plakat Splitskog ljeta 1998., a ideja ove fasadne reprodukcije začeta je još krajem 2017., kad je u organizaciji udruge Teserakt Ćurinu dodijeljena tada ustanovljena nagrada “En Face”.

Ovaj zahtjevni pothvat obavljali su splitski umjetnici Ivan Svaguša i Luka Duplančić.

– Trebalo nam je devet dana. Očekivali smo da će nam trebati 15-ak. Sami smo sebe iznenadili. Sunce je bilo gadan faktor. Svako jutro bi počeli sve ranije zbog vrućine i oko podne nam se već vid mutio, pa je bilo opasno – rekao je Duplančić.

Već tijekom samog crtanja nepoznati građanin odlučio je prijaviti policiji “mural uvredljivog sadržaja”, no prijava je ubrzo odbačena kao neosnovana.

– Tipično Split. Bit će 100 reakcija, pozitivnih i negativnih. Vrijeme će sve reći. Mural je tu i dobro je da je malo bliže centru. Nadam se da će biti još više murala, a manje gigantskih reklama koje ne daju nikakvu vrijednost nego nas zatupljuju. Nadam se da će splitska scena imati prilike da sudjeluje u kreiranju vizualnog identiteta grada i dati građanima vizuru koju zaslužuju – poručio je Duplančić i dodao:

– Većina ovakvih murala se nalaze na periferiji grada i za njih znaju samo oni koji žive u blizini. Bitno je da ljudi shvate da je to normalno, da se ne šokiraju kad vide da je u drugim gradovima ovakva umjetnost normalna – zaključio je.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime