Drugog dana 10. godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika koji se u organizaciji Lidera i Udruge gradova održava u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani, gradonačelnik Andro Krstulović Opara svojim je kolegama govorio o Splitskim primjerima dobre prakse navodeći kako su sanacija Karepovca i uređenje Žnjanskog platoa primjeri da se zajedničkim radom gradonačelnika i svih relevantnih županijskih i državnih institucija može krenuti od starta i doći do ostvarenja velikog cilja.

“Nakon toga vas počnu ozbiljnije shvaćati, a onda imate alate za primjenu drugih poslova koje gradonačelnik mora odraditi. Pokazali smo da je red, primjena zakonitosti i nulta tolerancija na nered počelo svega, a to se izravno vezuje i za sigurnost. Bez toga nema transparentnog funkcioniranja, javnih i transparentnih natječaja, fluktuiranja novca i investicija“ rekao je gradonačelnik Krstulović Opara te nastavio kako je ovo bilo stvaranje preduvjeta za dolazak investitora, poduzetnika i veleposlanika koji su se zanimali za ono što se u Splitu radi, ali i preduvjet za splitsku sjednicu Vlade RH na kojoj je zacrtana 21 točka sa željama i potrebama splitske aglomeracije.

„Provođenje anketa za prikupljanje ulaznih podataka od građana i javne objave natječaja također su primjeri dobre prakse radi kojih i građani počinju ozbiljno shvaćati gradsku vlast, a najčešće upravo svog izabranog gradonačelnika percipiraju kao odgovornog za sva pitanja i probleme koji ih tište, makar se većina odnosi na problematiku izvan njihovih ovlasti. Politika se tako percipira najprije kod gradonačelnika, pa se ti rezultati preslikavaju i na višu, državnu, pa i europsku vlast“ rekao je gradonačelnik. Nastavio je kako je budućnost Europe u zajednici velikih gradova i aglomeracija, a Udruga Gradova izvrstan je alat za suradnju i razmjenu iskustava lokalnih čelnika te itekako može pomoći svim lokalnim zajednicama.

Zapitao se i je li nužna nadležnost države u svim segmentima dodavši kako gradovi već sad imaju kapaciteta za preuzimanje ovlasti budući da najbolje poznaju situaciju na terenu i najbliže su svojim građanima, a u tom smjeru potrebno je razgovarati i s nadležnim ministarstvima, kako bi se odluke o važnim lokalnim pitanjima spustile na gradske razine.
48 sati – 10. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika sinoć je otvoren u Podstrani i u ova tri dana okupit će više od 400 sudionika.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime