Suđenje za egzekuciju u Omišu: Fistanić je bio kum svjedoku, problem s Pirićem je ispao oko kafića Reful

Pavle K. je svjedok kojeg je na cesti prema Gatima pretekao crni motor...

Suđenje trojici optuženih za ubojstvo Karmelina Fistanića nastavljeno je ispitivanjem svjedoka pred Županijskim sudom u Splitu. Danas su ‘ulogu’ ispitivača od svojih branitelja preuzeli okrivljeni Stipe Ringwald, Jerko Pirić i Vlado Zolota, nije ih puno smetalo što je prvom svjedoku vjenčani kum bio upravo ubijeni muškarac.


– Nazvao me prijatelj i rekao ‘ubilo ti kuma!’ Nisam mogao vjerovati, odmah sam otišao na mjesto zločina. Kasnije sam pomagao obitelji i Karmelinovoj djevojci, organizirao pogreb, nekoliko dana sam sa suprugom od jutra do mraka bio u njihovoj kući. Karmelinova djevojka je bila po mojoj procjeni jako loše, nismo ništa konkretno o ubojstvu pričali, već o tome kako su se namjeravali vjenčati, ja sam mu trebao biti kum. – uvodno je rekao svjedok Ivan Ž. dok o odnosu svog kuma i drugookrivljenog Pirića nije imao posebno čvrst stav.

– Poznavali su se od djetinjstva, koliko znam bili su u dobrim odnosima dok nije došlo do problema s kafićem koji su skupa vodili, onda su se razišli. Karmelino mi je jednom rekao da za požar u kafiću Reful krivi Pirića. Bili smo skupa na poslu u Norveškoj kada je dobio informaciju da Pirić odnosi inventar iz Refula. Bio je iznimno ljut, uzrujala ga je ta vijest. Zbog kafića je bilo nekih sudskih postupaka, rekao bih da su to neriješeni poslovni odnosi. Znam da se Karmelino nastavio brinuti oko kafića, dao ga je u najam, malo prije ubojstva je dobio veću sumu novaca, nekih 40-50 tisuća kuna od žene koja ga je držala u najmu. Taj novac je potrošio na uređenje apartmana za djevojku i sebe u obiteljskoj kući, a dio na plaćanje dugova i računa. Savjetovao sam mu da napusti posao s kafićem, bio je sposoban momak, mogao je raditi u mojoj firmi, bio je izvrstan meštar za pločice… – kazao je svjedok.

Pokušala ga je što obrana, što okrivljenici nekim pitanjima izbaciti iz takta, poput je li svjedoku Karmelino nudio da sudjeluje u krijumčarenju migranata, na što je Ivan Ž. samo rekao ‘gluposti su to što pričate’. Priznao je međutim da je kuma rođena sestra prijavila zbog nasilja, no dodao je kako drži da je cijela stvar ‘prenapuhana’.

– Imao je dvije sestre, s jednom je bio u dobrim odnosima. S drugom se znao posvađati, ali nakon te prijave su svejedno nastavili komunicirati i nisu više spominjali svađu.

Pavle K. je pak svjedok kojeg je na cesti prema Gatima pretekao crni motor…

– Vozio sam od Stanića prema Omišu, na skretanju za Brzet sam vidio Karmelinov auto i njega živog, trubnuo sam u znak pozdrava. Čak sam mislio skrenuti i javiti se, poznavao sam ga još iz škole, ali kako je bilo prometa odlučio sam nastaviti vožnju. Koju minutu kasnije me kraj tvrtke Omial, na cesti prema Gatima, pretekao crni veći skuter. Vozač je bio sam, imao je crnu odjeću i crnu kacigu, nije imao registracije, a iako je bila kiša i sklisko, vozio je ‘življe’, vidjelo se da zna, da je ‘profesionalac’. Koliko mi se učinilo u tih sekundu i pol koliko mu je trebalo dok me prestigne, vozač je bio moje visine. – rekao je svjedok, inače visok oko 1,90 cm.

Vladu Zolotu je zanimalo koliko dugo je svjedok mogao pratiti kretanje motociklista nakon što ga je pretekao, no umiješala se sutkinja koja je konstatirala kako Zolota ionako nije bio na motoru pa je zanimalo odakle takva pitanja. Intervencija sutkinje pak nije dobro ‘sjela’ Zoloti.– Pa naravno, nisam bio na motoru, nisam bio nigdje, ne trebam uopće biti ovdje! Ja se branim, nevin čovjek, a ušutkali ste me deseti put! – gotovo je povikao Zolota.

– Imate svog branitelja, savjetujte se s njim kako postavljati pitanja i oko čega. – suho mu je odgovorila sutkinja Ivona Rupić.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
1
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
3
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime