Stručnjak o eksplozijama na Karepovcu: “Ovo je bilo posljednje upozorenje”

Eko-bomba usred Splita

Puka je sreća što uslijed razornog požara u Splitu nije došlo do velike eksplozije odlagališta otpada Karepovac. U kritičnoj fazi, između 18 i 22 sata u ponedjeljak, mjerna stanica na Karepovcu bilježila je prekoračenje dopuštenih graničnih vrijednosti sumporovodika, što znači da je prijetilo i zapaljenje metana, piše tportal.


– Da je Karepovac eksplodirao, danas ne bismo pričali o koncentraciji plinova, već bi tražili nečiju odgovornost – rekao je za tportal Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Stanovnici splitskih kvartova naslonjenih na Karepovac tvrde da se sa smetlišta u danima nakon požara širi smrad ‘po plastici i po smeću, a ne po gareži’, te i dalje strahuju od ‘eksplozija na Karepovcu’.

Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu izvješćuje da podaci sa svih mjernih postaja – Split, Karepovac, Solin i Kaštela – ukazuju da je stanje stabilno i da nema razloga za zabrinutost. No koji se plinovi uopće prate i kakve su bile njihove vrijednosti u kritične dane, ponedjeljak i utorak? Ima li razloga za brigu?

Nenad Periš najavljuje za tportal da će početkom idućeg tjedna svim nadležnim državnim tijelima dostaviti kompletan izvještaj o kvaliteti zraka. Obrazložio je da metan, premda ne spada u toksične plinove, opasan jer je zapaljiv i pod određenim uvjetima može eksplodirati.

U ponedjeljak predvečer, dok se požar približavao Karepovcu, Periš je uočio da je vrijednost koncentracije sumporovodika, koji je inače indikator i za metan, naglo porasla sa 0,1 na 8, a dozvoljena granična vrijednost je 7. Oko 19.30 sati poslao je prvu obavijest Županijskom centru 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), upozoravajući na mogućnost zapaljenja metana. Posljednji izvještaj Periš je poslao u 01:10 sati, navodeći da je stanje po pitanju sumporovodika normalizirano. No što je sa eksplozijama koje su se mogle čuti, jesu li one odjekivale s Karepovca?


– Eksplozije koje su se čule mogle su biti posljedica gorenja nekih drugih stvari, na kraju krajeva, u vatri eksplodira i boca spreja. Po mojoj procjeni, a pitate me nešto što nije moja struka jer ja sam kemičar, mislim da se na Karepovcu nisu događale eksplozije takvog karaktera koje bi mogle ukazati da su to posljedice eksplozije metana. Da se to dogodilo, eksplozija bi bila vrlo, vrlo jaka – kaže Periš te ističe kako su u utrobi deponija tone raspadajućeg otpada i da je prava sreća što požar nije zahvatio smeće nego se zadržao na rubnim dijelovima odlagališta.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0