STANOVNICI KILE NE ODUSTAJU Traže hitni rebalans proračuna, najavljuju kontinuirane prosvjede

Građani su gradsku vlast pozvali da im uz kuhano vino, kobasice i fritule na Kili uživo obrazlože svoje stavove


Proračun za 2020. godinu je izglasan, a u njemu predviđeno tek 4.3 milijuna kuna za radove na pristupnim cestama Kili (vrijednosti oko 16 milijuna kuna) uz obrazloženje da će se radovi odvijati etapno, no stanari Kile ne odustaju od cjelovite izgradnje. Uvjereni su da Grad maže oči građanima te da sredstava za izgradnju nema, a gradsku vlast pozivaju da im dokaže suprotno.


Povezani sadržaj

Grad tvrdi da nema razloga za brigu, građani sumnjičavi

Podsjećamo, posljednjih godinu dana traje sapunica s natječajima za izbor izvođača pristupnih cesta za Kilu. Grad objavi natječaj, Point se žali, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave ga poništava; natječaj se ponavlja, Point se žali… i tako u krug. Posljednji, treći natječaj je prema odluci DKOM-a bio nezakonit, pa ga je Grad poništio sam i to baš u vrijeme kad je prijedlog proračuna za 2020. godinu u kojem nisu predviđena dovoljna sredstva za izgradnju cesta, već bio spreman. Građani su se zapitali što se događa, odustaje li Grad od ovog projekta, ali iz Grada tvrde da to nije slučaj.

U proračunu za 2020. godinu te u projekciji proračuna za 2021. godinu osigurana su sva predviđena sredstva za izgradnju sve četiri ceste na Kili, to je 4.250.000 kuna u 2020. i 12.250.000 kuna u 2021. godini. U slučaju povoljnog razvoja ovog projekta, gradska uprava je spremna u rebalansu proračuna tijekom iduće godine osigurati dodatna financijska sredstvaporučili su iz Grada, objašnjavajući da čim odaberu izvođača, kreću s realizacijom. Već ranije su stanari Kile čuli slična obećanja, početkom godine najavljivalo se da će novom cestom voziti već u jesen, pa nije ni čudno da su stanari sumnjičavi.

Ni gradskim vijećnicima nije baš jasno

Što se događa s pristupnim cestama zapitao se i vijećnik Jakov Prkić koji je na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak predložio povećanje planiranih sredstava na 15 milijuna kuna.– Nije mi jasno da nakon odluke Državne komisije Grad nije popustio i dao Pointu da napravi cestu, ovako ćemo samo izgubiti na vremenu i ljudi će ostati bez ceste – kazao je Prkić. Ista stvar nije jasna ni brojnim Splićanima koji su pratili ovu temu, a poglavito tisućama onih koji godinama svakodnevno do posla, škole, vrtića, trgovina… voze cestom koja uvjetima više odgovara favelama nego planiranom i uređenom naselju popularne europske turističke destinacije. U prilog tome govori i nedavna nesreća jedne od stanovnica Kile, koja je pala preko rupe na cesti i ozlijedila se.

Povezani sadržaj

Prognozirao je Prkić s pravom da bi se ista stvar mogla dogoditi i na Korešnici gdje se u budućnosti planira nastavak projekta POS-a, što je znak upozorenja potencijalnim kupcima. Amandman kojim bi se planirani iznos od 4.250.000 kuna predviđene za 2020. godinu, povećao na 15 milijuna kako bi se s izgradnjom pristupnih cesta za Kilu krenulo odmah u idućoj godini je glatko odbijen, tek 10 vijećnika diglo je ruku ‘za’.

“Zašto Grad ignorira odluke nadležnog tijela?”

Stanari su ogorčeni, osjećaju se izigrano. Navode kako je cijeli proces pun nejasnoća koje ih navode na zaključak da se nešto pokušava sakriti.

– Uvjereni smo da cijeli igrokaz s javnom nabavom i žalbama služi kako bi se prikrila činjenica da novca nema od početka. Čak je i Državna komisija postupke Grada proglasila nezakonitima, zašto se kasni s provođenjem njihove izvršne odluke? – pitaju se. Napominju i kako Grad u svom odgovoru navodi da su sredstva u projekcijama proračuna za 2021. godinu osigurana, pa im nije jasno zašto ista nisu uvrštena u prijedlog proračuna za 2020. godinu.

– Potrebna su sredstva i to u cjelokupnom iznosu već bila predviđena u proračunu za 2019. Nelogično je da će se stvari odjednom povoljno početi odvijati bez osiguranja istih, a i odakle će se odjednom stvoriti potrebnih 12,25 milijuna kuna da se projekt može završiti? – pitaju se stanari.

“Ne želimo privremena rješenja, želimo cjelovitu prometnicu”

Nisu zadovoljni ni planom Grada da se do završetka pristupnih cesta postojeći Put Vrborana rekonstruira za što je u proračunu izdvojeno 800 tisuća kuna. Vjeruju da se ‘na mala vrata’ pokušava uvesti jednosmjerni prometni režim, a upravo takvo rješenje su nedavno spriječili peticijom. Rekonstrukciji se, kažu, protive i jer strahuju da će privremeno rješenje, ako ga dopuste, ostati trajno.

Gradskoj vlasti poručuju, neće odustati, najavljuju kontinuirane prosvjede sve dok ne vide konkretne pomake jer, kažu, dovoljno su vjerovali ‘na riječ’, sada je vrijeme za djela.

– Gospodo, maske su pale pa nam igrokaz nije više toliko zanimljiv! Slobodno se tješite kako prosvjedi neće pomoći niti odmoći. Mi ćemo ustrajati u njima s ciljem da se preostala sredstva čim prije osiguraju rebalansom, da napokon krene izgradnja i to isključivo cjelovite prometnice. Smatramo ako smo dovoljno puta dolazili kod vas na sastanke u Banovini gdje smo bili obmanjivani. Bilo bi lijepo da za promjenu vi nama dođete malo u goste! Nažalost, kasno je da vas pozovemo na kićenje bora pa vam nudimo prigodno adventsko druženje. Eto idealne prilike da nam uz kuhano vino, kobasice i fritule uživo obrazložite vaše stavove o predmetnoj problematici. Razumijemo ako ste spriječeni, ali nam tada dostavite pravomoćnu Odluku o izgradnji pristupne ceste prema konačnom rješenju. To bi nam bio dosad najljepši mogući Božićni poklon. Vjerujemo da vam je iskreno stalo do nas kao i do sigurnosti naše djece, i stvarno ne bi bilo lijepo da ostane upamćeni kao oni koji su nam za Božić 2019 ukrali cestu – poručuju stanovnici Kile.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime