Splitsko-dalmatinska županija osniva novu Javnu ustanovu pod nazivom Učilište “Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije” – ustanova za obrazovanje odraslih, a tiče se nadogradnje postojećeg županijskog sustava Centara izvrsnosti.

Prvi čovjek Splitsko-dalmatinske županije za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, Tomislav Đonlić, kazao je da se Županija odlučila na osnivanje Centra izvrsnosti za rad s darovitim učenicima jer želi stvoriti i poticati institucionalni okvir u Republici Hrvatskoj za rad s nadarenim učenicima.


– Radit ćemo s učenicima koji pokazuju nadarenost u pojedinim područjima. Kao što je poznato, Županija je pokrenula Centar izvrsnosti u četiri obrazovna sustava; matematičkoj pismenosti, informatičkoj i novim tehnologijama, u robotici, i prirodnim znanostima. Zaokružili smo to područje, a sada idemo dalje. Idemo prema društvenom području, s tim da naglasak stavljamo na jezičnu pismenost, nacionalnu kulturu i nacionalnu povijest.

Cilj nam je okupiti tisuću učenika u Centru izvrsnosti. Đonlić pojašnjava da je Županija pokrenula ovaj projekt jer je uvidjela da je obrazovni sustav u Republici Hrvatskoj zapostavio nadarene učenike. – Naš je cilj te učenike istaknuti kao primjer i s njima, kroz sustavan i organiziran rad, izgraditi jak Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Sada su dvije godine da postoje centri, kakve rezultate daju? – U ovom trenu imamo preko 120 mentora više od 370 učenika. Naš cilj je tisuću darovitih učenika koji pokazuju nadarenost po pojedinim područjima. Interes je doista jako velik, i ono što možemo potvrditi je da je on naišao i na odjek izvan naše županije.

Mi u ovom trenutku imamo neke učenike koji pohađaju Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, a zapravo su učenici koji su izvan nje. Konkretno, to su učenici Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije. Ono na čemu ćemo raditi u nekom našem daljnjem razdoblju ove naše ustanove je okupiti i ostale županije, koje će se s nama uključiti u ovaj projekt. Zapravo, tako želimo potaknuti pozitivne promjene u obrazovnom sustavu u republici Hrvatskoj – zaključuje Đonlić.

VEZANI SADRŽAJ:

Damir Krstinić (SDP) pozdravio je osnivanje ovog centra.

– Gušt mi je čitati da se sve fokusira na darovitu djecu. Jedino mi nije jasno zašto se u obrazloženju isključivo spominje obrazovanje odraslih. Gdje je ta komponenta u Centru izvrsnosti. U programu se darovita djeca skoro ne spominju nego obrazovanje odraslih. Spominje se opremanje specijaliziranih učenica i kabineta. Znam da Centar već 2 godine uspješno funkcionira vikendom u postojećim prostorima

Lucija Puljak (Pametno) iznijela je mišljenja svoga kluba.

– Raspravljamo o nečemu što je kontradiktorno u sebi. Predloženo je otvaranje Centra za obrazovanje odraslih i centra izvrsnosti. Centri izvrsnosti su dodatna nastava za nadarenu djecu naše županije. Dakle radi se o djeci koja su već dobra u nekim područjima. To je potrebno, ali to nije izvrsnost koja je danas potrebna Hrvatskoj i suvremenom društvu. Mislim da se prije osnivanja svakog institucionalnog centra izvrsnosti moramo dogovoriti što jest izvrsnost. Znate li što je izvrstan pojedinac u suvremenom društvu? To je netko tko je sposoban prikupiti informacije, obraditi ih, predvidjeti buduće probleme i riješiti ih alatima koji su mu na raspolaganju. Alati su u ovom slučaju znanje. Kada riješi problem onda svoje rješenje mora prezentirati, valorizirati, a za sve to je potreba rad u timu. Ovo što vježbaju subotom je drilanje postojećih predmeta i nikad neće biti izvrsni ako rade po pojedinim disciplinama – kazala je Puljak i dodala je:

– Predloženi dokument nije neprihvatljiv. Od nas se zahtijeva da donesemo odluku o osnivanju ustanove za obrazovanje odraslih. Takva se odluka u uređenom društvu ne može donijeti temeljem naloga ili puke želje. Takva bi se odluka trebala donijeti temeljem dobre i detaljno pripremljene dokumentacije koja obuhvaća:

Istraživanje tržišta rada i analizu potreba za obrazovanjem odraslih, analizu tržišta rada podloga je za izradu standarda zanimanja (što uključuje detaljan opis potrebnih kompetencija za obavljanje nekoga zanimanja), temeljem standarda zanimanja izrađuju se standardi kvalifikacija (što uključuje programe za stjecanje ishoda znanja (stečeni ishodi znanja daju potrebne kompetencije onome koji će obavljati određeno zanimanje), svaka kvalifikacija mora imati oznaku razine te cjelovitosti/djelomičnosti, kao i razinu prethodne kvalifikacije na koju se nadograđuj. Svi prethodno navedeni dokumenti podloga su za definiranje broja polaznika, kadrovskih i materijalnih uvjeta – nakon toga se može pristupiti osnivanju učilišta.

Ništa od prethodnoga nismo dobili, zato ovo nije ozbiljan dokument, ali ni namjera mu nije ozbiljna. Od nas se traži da prihvatimo odluku o osnivanju učilišta za odrasle sa sviješću da se uopće ne radi o odraslima (iako čl. 2.kaže da su odrasli, čl. 3. da će se izvoditi programi usavršavanja, prekvalifikacije … čl. 4 da će se izvoditi redovna nastava, konzultativno-instruktivna, dopisna, na daljinu, uz pomoć multimedije…)

Ante Sanader rekao je da se slaže s primjedbama vijećnice Puljak, ali ima prijedlog za nju:

– Zašto ne uđete u tim da mu doprinesete? Ovo nije političko pitanje, pridružite se županijskom timu. Naš župan je prvi župan koji je ovu temu “nametnuo” i na kraju krajeva, osigurao novce. Napravimo najbolji tim, idemo u nečemu biti najbolji! Imamo neke ljude koji su u svijetu prepoznati. Nemojmo se opterećivati imenom Javne ustanove, to je trenutno jedini način da je osnujemo. Razvijajmo kriteriji i idemo zajedno napraviti nešto da napravimo najbolju djecu, ne pojedinačno nego i kao Županija.

Krstinić je rekao da se slaže s izrečenim od strane Ante Sanadera. Forma možda nije posložena kako treba, ali sadržaj je dobar, i bolje da je tako nego da je obrnuto.

Puljak se složila sa Sanaderom.

– Ovo je naš zajednički problem. Djeca su naša budućnost i prihvaćam suradnju, o ovome nešto znam. Mislim da nije dobro osnivati ustanovu, ostanimo na Centrima izvrsnosti. Sada se mora raditi infrastruktura od početka. Moraju postojati kadar, infrastruktura i posljedica.

Klement Bašić (HNS) zaključio je da je prijedlog Lucije Puljak paralelan s politikom ministrice obrazovanja.

– Vidim da su varaždinska djeca prvaci Hrvatske u raznim disciplinama. Kada sam čuo da su oni napravili Centar izvrsnosti, zamolio sam Predraga Štromara da se i kod nas pokrene Centar izvrsnosti. Đonlić i tadašnju Župan su to objeručke prihvatili. Sada smo prešli Varaždinsku županiju, a osnivanje Javne ustanove je dobar put. Mislim da će tek doći vrijeme u kojem će biti moguće ovo što predlaže gospođa Puljak. Trebao se prilagoditi tržištu.

Ante Renić (Pametno) kazao je da jasno treba razlučiti namjeru od načina kako se ovo nešto radi, a on je po njemu zastario i neprimjeren.

Sanader je optužio Renića za politiziranje. – Na razini se političara iz Mrduše Donje – kazao je Sanader.

– Gospodine Sanader, ja jesam zelen političar, ne živim od politike kao vi, a nisam ni bio član stranačke mladeži da bi osigurao posao, ne treba mi to. Znam zbog čega je vas ovo pogodilo. Jer ste vi kadar koji je kumovao ovakvoj politici i klimi u Hrvatskoj, takvoj kakvu izvrsnost ne zanima ni po jednom segmentu. Ljude zapošljavate samo po tom kriteriju, branite ideju Javne ustanove koja će biti karikatura kao i većina drugih. Ako ovu ideju mislimo razvijati da bi se sutra slikali s osvajačima medalje iz matematike, ok, ali ako želimo razvijati društvo na moderan način onda moramo raditi s nadarenima interdisciplinarno.

Ante Bačić – Baćo kazao je da će se založiti kod ministrice da se promijeni institucionalni okvir što prije.

– Županije je išla u Izrael, Varaždin i sva mjesta gdje je netko napravio nešto prije nas. Centar izvrsnosti mora prerasti u ustanova. ICT županija je došla do svog maksimuma. Ovim korakom moći ćemo povući više sredstava nego sada, što sada nije moguće. Prvi smo u državi, iskoristimo ovu priliku, mijenjajmo u hodu što je potrebno. Pogledajmo učinke digitalizacije u Varaždinskoj županiji.

– Niti jedna politika nije mi dala ni posao ni zanimanje. Vas muči što ne možete dobiti značajniji legitimitet od strane naroda na izborima. Ako vas narod ne izabere, onda liječite frustracije na razne načine – replicirao je Sanader Reniću.

Većinom glasova prihvaćen je prijedlog o osnivanju nove županijske Javne ustanove. 3 vijećnika su bila protiv, 3 suzdržana i 33 za. Ivica Zelić imenovan je v.d. ravnatelja nove javne ustanove.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime