Na danas održanoj konferenciji za medije gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa suradnicima predstavio je javnosti najveći projekt energetski učinkovite javne rasvjete u Hrvatskoj – „Modernizacija javne rasvjete Grada Splita primjenom modela energetske usluge“.Gradonačelnik je istaknuo odličnu suradnju konzultanata Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i projektnog tima Grada Splita koji su zajedno radili na rješenju koje je rezultiralo izrađenim glavnim projektom rekonstrukcije i prijedlogom modernizacije sustava javne rasvjete.- Ovo je značajan projekt koji će ne samo poboljšati kvalitetu življenja u našem gradu, nego će i u ekološkom aspektu znatno podignuti standarde, ali i povećati razinu sigurnosti naših građana. Dakle, ekologija, energetska ušteda i sigurnost vodilja su svih aktivnosti u ovome projektu – kazao je, među ostalim, Krstulović Opara.

Savjetnik gradonačelnika za razvoj grada i EU fondove Krešimir Budiša pojasnio je kako projekt obuhvaća 15.090 svjetiljki ili 88 posto javne rasvjete, a ukupna vrijednost investicije je 62 milijuna kuna. Kako je rekao, projekt ne obuhvaća samo područje Splita nego i Slatine, Žrnovnicu, Stobreč te Sitno Gornje i Donje.

– Očekuje se godišnja ušteda u energiji i održavanju sustava javne rasvjete u visini od čak 6.2 milijuna  kuna – naveo je Budiša. Prema njegovim riječima, modernizacija javne rasvjete grada Splita, među ostalim, uključuje i uvođenje moderne i energetski učinkovite LED rasvjete na cijelom gradskom području, smanjenje troškova javne rasvjete i smanjenje emisije CO2, potom obnovu rasvjete i podizanje sigurnosti u tunelu Marjan, tom vrlo važnom gradskom prometnom koridoru te modernizaciju rasvjete na dječjim igralištima te sportsko rekreacijskim zonama za građane.

Bačvice kao primjer

Budiša je podsjetio i na EU projekt CitiEnGov, pilot projekt pametne javne rasvjete proveden na području GK Bačvice, a koji se pokazao kao jedan od najboljih primjera modernizacije javne rasvjete na području srednje Europe korištenjem najnovijih tehnologija uz iznimne rezultate u smanjenju potrošnje električne energije, povećanju ugodnosti i sigurnosti za građane i posjetitelje kao i smanjenju CO2 emisija. Danas prezentiran projekt pripreman je uz pomoć besplatne tehničke pomoći osigurane od strane EBRD-a, a predloženo financiranje navedenog projekta je putem modela energetske usluge (ESCO).  Predstavljanju modernizacije javne gradske rasvjete nazočili su i pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Radojka Tomašević, predstavnik EBRD-a Hrvoje Jazvić te konzultant EBRD-a Mate Rebić.

1 KOMENTAR

  1. najvaznije da vi priko javne nabave ,napunite svoje zepove..uvik isto ..modernizirajmo svitla ..da se vidi bolje koliko ste nesposobni..a godinu dana ce mo cekat red na magnet i ct u bolnici koja opsluzuje cilu dalmaciju i hercegovinu ..i nema veze sta ce zbog toga bar troje otegnit papke ..jer se na vrime nije dijagnosticarala bolest jer pacijent nije ima za dat u kuvertu 100oiri….fala ti opara i blazenko ..uvik ce mo mi glupi dalmatinci za vas glasat ..i mi koji nismo dobili stan i laznu braniteljsku mirovinu da bi za vas glasali

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime