Danas je Međunarodni praznik rada, a tijekom dana obilježit će se u mnogim dijelovima Hrvatske. Ipak 1. svibnja neće biti prosvjeda sindikata, nego će sve proteći u znaku druženja građana uz tradicionalni grah, karanfile i prigodan kulturno-umjetnički program.

Graha pak neće biti u Splitu. Tradicionalno okupljanje na Marjanu uz besplatan fažol i druženje simbol su proslave Praznika rada u Splitu, no ove godine tradicija se prekida. Kako je do sada proslavu organizirao Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uz suorganizaciju Grada Splita, iz sindikata su poručili da su ove godine koncentrirani na inicijativu “67 je previše” te su naglasili da ne mogu biti na dva mjesta u isto vrijeme.

Tri sindikata- Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) umjesto prosvjednih povorki će na mjestima na kojima se tradicionalno obilježava Praznik rada prikupljati potpise radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu.

U Hrvatskoj će se 1. svibnja proslaviti na različite načine, u organizaciji gradova, općina, udruga ili stranaka, a velik dio građana ovaj neradni dan provest će u vlastitom aranžmanu u prirodi, uz društvo i izlete u prirodu.

Međunarodni praznik rada obilježava se diljem svijeta u znak radničke solidarnosti u borbi za bolja radna prava. Spomen je to i na krvlju ugušene prosvjede u Chicagu 1. svibnja 1886., kojima su se radnici bunili protiv izrabljivanja i tražili osmosatni radni dan i veće plaće.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime