Splićanka o statusu splitskog konobara: “Šta bi tek bilo da je pisa o najgorim gostima? Domaćim!”

"Spiza se zaliva sa litrom ulja i vrti se mlinac za papar još po ure jer ipak je to veliki gurman. Onda on malo priča na mobitel i žvače otvorenih usta, podriguje i smije se i čim je pojeo te zove iako bi ti ionako iša po pjat"

Nakon što se proteklih dana u medijima proširio status splitskog konobara koji je u nekoliko rečenica dao opis svih stranih gostiju, mišljenja su se podijelila. Neki ugledni hrvatski gastronomi i kuhari odgovarali su mu kako zbog njih ima plaću, dok su se drugi složili s momkom koji već godinama radi kao konobar na dalmatinskoj obali.


Nakon njega, javila se još jedna Splićanka koja ima samo jednu opasku na njegov tekst. Taj što nije spomenuo domaće turiste, pa je ona uzela tastaturu i dotakla se “onih najgorih”, kako i sama kaže, naših gostiju.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

“Ja ne znam šta su se svi uvatili ovog bidnog momka šta se malo pojada o gostima u restoranu. Šta bi tek bilo da je pisa o najgorim gostima? Domaćim!

Možda samo nije ima kad pa evo ja ću!

Prosječan Hrvat sidne na teracu u tihoj kali nekog grada i čim je sia je gotovo sa mirom i tišinom. Prvo pomakne stol iz škvare, pa izvuče sidalicu da se može zavalit ka beg i onda maše. Pozdraviš ga, pružiš mu jelovnik a Hrvat prvo kaže da se stol ljulja (no shit Sherlock, bia je lipo namišten prije tebe) a onda krene ispitivat o tome tko je gazda, otkud je riba, podjebavat jesu li lignje iz leda a svi odma znamo da će jest samo meso. Propitkuje te o svim vinima i pivama i na kraju naruči Ožujsko. Ako doneseš 0,33l ti kaže da su to kapi za oči. Doneseš mu pivo skupa sa beštekom i odeš povirit druge goste ali ne, on ima pitanje. Otkud si, baš si lipa, ajme vi Splićanke, jesi udana, daj mu šifru za wireless, jel imaš Sportske i zašto ne i čije je maslinovo ulje jer on ima čovika za ulje. Uspiješ uteć iako te drži za traveršu i donosiš mu jest. Spiza se zaliva sa litrom ulja i vrti se mlinac za papar još po ure jer ipak je to veliki gurman. Onda on malo priča na mobitel i žvače otvorenih usta, podriguje i smije se i čim je pojeo te zove iako bi ti ionako iša po pjat. Komentira jelo da ispadne pametan a cila teraca je vidila da je sve proguta ka galeb. Onda puši duvan i čačka zube štikadentom i ostavlja ti je posri stola a omot iskida u milijun komadića. Traži račun, neće desert ni kavu jer kaže to samo pederi Talijani tako piju posli svega. Donosiš i kreneš ča a on viče ‘lutko jel mogu naplatit’ priko terace i maše sa otvorenim etuiem da svi vide novčanicu od 1000kn a ti se misliš oćeš li mu reć da on može platit a da je naplatiti moguće samo iz tvojih postola al radije mučiš. Vratiš mu kusur, on ti gurne 10kn u ruku i namigne i ode a ti kreneš čistit pepel od duvana oko stola, omot od štikadente koji se razletia posvuda i šutiš.


Dodajte ako sam šta zaboravila!

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/poezkinja/posts/678440429012642?pnref=story” bottom=”30″]Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0