Povodom obilježavanja 20. godina kontinuiranog rada udruge MoSt održava se izložba  fotografija pod nazivom „Skriveni svijet beskućništva“, koje će se održati u ponedjeljak, 10.12.2018. godine s početkom u 12:00 sati u Klub Zoni, Jerina 1, na Šperunu.

Udruga MoSt godinama govori o beskućnicima koji nisu smješteni u prihvatilišta ili prenoćišta diljem Hrvatske. U svim gradovima postoje beskućnici koji nažalost borave na ulicama, u napuštenim poslovnim prostorima, špiljama, bunkerima, brodovima i nastambama neuvjetnim za normalno stanovanje.

Razlozi su različiti, od osobnog izbora, čekanja na smještaj, teških oblika ovisnosti, nemogućnosti funkcioniranja u velikim zajednicama, malih mirovina, sve do bijega od zakonskih ili pravosudnih obveza.

Za razliku od gotovo svih europskih ili svjetskih središta u našim gradovima još uvijek to nije veliki broj ljudi, iako ni jedan jedini čovjek ne zaslužuje takav život.
Upravo zbog njih otvoren je poludnevni boravak i već godinama volonteri i zaposlenici udruge na “terenu” pronalaze sve one koji žive u napuštenim i otvorenim prostorima.

Pomaže im se na različite načine, a ove godine pripremljeni su i standardizirani paketi pomoći.

– Naš viši cilj i cilj svih kolega iz Hrvatske je “Housing First”, inicijativa koja se pokazala najboljom u rješavanju problematike beskućništva, zagovaramo bolju stambenu politiku i osiguravanje krova nad glavom za sve. Povodom obilježavanja 20 godina aktivnog rada i na Međunarodni dan ljudskih prava želimo još jednom progovoriti o njima, za mnoge skrivenim beskućnicima, poručuju iz MoSt-a.

Autor fotografija iz Splita je fotograf Miroslav Lelas, a na Foto-plakatima prikazat ćemo i primjere iz drugih gradova sa područja Hrvatske.

Izložbu možete razgledati do ponedjeljka, 17.12.2018. godine u radnom vremenu Kluba Zona.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime