Dr. sc. Joško Markić je u ime Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Splita do sada više puta ukazao na potrebu da se Grad aktivnije uključi u rješavanje problema naših sugrađana koji žive u 636 višekatne zgrade bez ugrađenog dizala.

Stoga je s odobravanjem popraćeno izdvajanje iznosa od milijun kuna u gradskom proračunu za 2019. za ovu namjenu. Nakon toga, početkom srpnja je raspisan javni poziv za dostavu prijava za dodjelu potpora za ugradnju dizala na koji su se javile 44 višeetažne stambene građevine.

„Veseli me da je ovaj projekt napokon zaživio. Njime će se barem dijelu naših sugrađana, poglavito obiteljima s manjom djecom, umirovljenicima i osobama s invaliditetom, poboljšati kvaliteta života. Nažalost, odobrena sredstva su mala i dostajat će za manje od polovice prijavljenih. Stoga je i raniji plan gradske Uprave da se s ovim subvencijama ne nastavi u 2020. bio u potpunosti nerazuman i neshvatljiv. To sam rekao na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća i zatražio nastavak projekta“ izjavio je Markić.

Na sjednici je ukazano i na činjenicu da je većina odobrenih potpora otišla u jedan gradski kotar. Stoga bi trebalo razmisliti o izmjenama Pravilnika o potporama s ciljem veće pravednosti i jednakopravnosti naših sugrađana. Osobi s invaliditetom ili umirovljeniku teže pokretljivosti je jednako teško penjati se na četvrti kat zgrade neovisno o kotaru u kojem živi, a i mirovine su svima jednako niske, neovisno o kotaru u kojem žive.

– Za prijavitelje ispod crte je potrebno još cca 1,5 milijuna kuna. U prijedlogu proračuna za 2020. godinu će biti predviđena ta sredstva. Što se tiče kriterija, radila ga je stručna komisija, ali ga se može mijenjati – odgovorio mu je Damir Ordulj, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo.

– Drago nam je što je grad Split prepoznao društvenu vrijednost i važnost ove potpore. Angažman je inspiriran projektom „Dostupnost do stana“, kojeg su pokrenule udruge umirovljenika Hrvatske pošte i telekoma, a uz političku i tehničku podršku eurozastupnice Biljane Borzan. Sve osobe teže pokretljivosti, a koje žive na višim katovima u zgradama bez dizala, su zatočenici svog stana i ovakav projekt je za njih spas. Stoga vjerujemo da će se potpore povećati i da će postupno dizala biti ugrađena u sve zgrade na području našeg Grada, rekli su iz SDP-a.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime