Grad Split je danas na sjednici Gradskog vijeća donio odluke od značaja za HNK Hajduk Split. Hajduku su priznata kapitalna ulaganja u Poljud, koja je prethodnih godina bio obavezan isfinancirati Grad Split, laički rečeno Hajduk je prebio dugove kredita prema Gradu ulaganjem u ono što je bila dužnost Grada, te je Split dobio dionice DAB-a od 9,82 posto, pa sadašnji udio Grada u vlasništvu Hajduka iznosi 65,92 posto dionica. Prilikom donošenja ovih odluka suzdržan je bio vijećnik MOST-a Josip Markotić, koji je izjavio nakon glasovanja za Dalmatinski portal:- Hajduk je praktički najveći dužnik prema Gradu. Ne duguje samo višemilijunski iznos od nevraćenog kredita nego postoje i višemilijunska potraživanja od komunalne naknade. Osim toga, ne postoji mogućnost daljnjeg reprogramiranja Hajdukova kredita. Radi se o potpuno neodgovornom i netransparentnom odnosu prema novcima građana Splita.

Njegove izjave naišle su na negodovanje velikog dijela navijača Hajduka, a mi smo za komentar upitali gradskog vijećnika stranke Pametno, Renata Čupića, koji se dugi niz godina bavi problematikom Hajduka i upravljanja klubom.

-Izgleda da svaki saziv Gradskog vijeća mora izbaciti jednog Luku Podruga. Reći nešto negativno o sadašnjem Hajduku, a samo da se nešto kaže, uobičajeno je kod takvih ljudi. Pri tome se naravno koriste uobičajenim floskulama: “građani plaćaju Hajdukove dugove”, “koliko škola se moglo izgraditi”, “Grad Split je dao novce Hajduku”. Zbog čega to rade? Zbog par političkih punata ili dodvoravanja jednoj, istina sve manjoj skupini ljudi. Danas je ipak drugo vrijeme, teško je nekoga prevariti demagogijom. – osvrnuo se Čupić na izjavu kolege vijećnika.

Pojasnio je odnos Grada i kluba u kreditu.

-Odakle početi? Prvo, Grad Split ništa nije dao Hajduku već mu je posudio novac kojeg Hajduk vraća s kamatom. Ni to Hajduk ne bi trebao da ga prije toga ista ta politika nije gurnula u provaliju dugova. Prije preoblikovanja 2008. godine minus kojeg su natukle neke legende kluba uz političare iznosio je 250 milijuna kuna. Mnogi političari i novinarski bardovi su tada šutjeli. Nakon preoblikovanja opet se politika uplela i napravila je od plusa 80 milijuna dug od 104 milijuna kuna, uz 100 sudski procesa. Tek dolaskom Brbića na mjesto predsjednika taj dug se smanjuje kao i sudski procesi. Tada je i podignut kredit od 30 milijuna kuna kojeg Hajduk vraća s kamatom, ukupno oko 35 milijuna kuna. Istovremeno Hajduk ulaže svoj novac u održavanje stadiona, a to je po koncesijskom ugovoru obaveza Grada Splita. Današnjom odlukom Gradskog vijeća Hajduku se u prethodnih 10 godina priznalo 9,8 milijuna kuna ulaganja. I taj dio će se odbiti od trenutnog potraživanja Grada od 23,8 milijuna kuna.- pojašnjava Čupić.

Povukao je usporedbu ulaganja gradova iz kojih dolaze Hajdukovi najveći rivali i Splita.

-Hajduku Grad Split nije financijski pomagao sve ove godine dok je istovremeno najveći rival zagrebački Dinamo dobio od svog Grada preko 300 milijuna kuna. Naravno, protuzakonito je to po Europskim zakonima zbog tržišnog natjecanja. Može se financirati samo omladinska škola i ulaganje u infrastrukturu, i opet pod strogo određenim pravilima. I malo po malo Hajduk se spasio, prošli godinu završio u plusu 19 milijuna kuna. Vratio dio kredita, kojeg će u potpunosti vratiti 2018.godine. Ostalo je još samo par sudski procesa od punog ormara kostura. I dok slušamo plač iz Rijeke kako uz plasman u Europu rade s 15 milijuna kuna u minusu, ili iz Zagreba gdje rade s nevjerojatnih 100 milijuna kuna u minusu, trebali bi biti ponosni na jedinu održivu nogometnu priču, našu hajdučku. Pozitivnu u svakom pogledu.

Na kraju se osvrnuo na izjave predsjednika Rijeke o pomoći države klubovima te to stavio u kontekst Hajduka koji stabilno posluje na osnovu prihoda koji pristižu od navijača.

-Predsjednik Rijeke, Mišković, navodi dalje kako treba dignuti cijenu TV pretplate ili uzimati zub od turizma, a Hajduk kaže da treba poštenje u savezu. Hajduku ne trebaju porezni obveznici, samo pošteno natjecanje. Koliko Hajduk daje Gradu Splitu ne treba posebno napominjati. Od omladinske škole, posjete na stadionu, time i prihoda po gradu pa sve i do ovog samo projekta Našeg Hajduka koji je ujedinio Hajdučki vojsku i koji će sutra od naše djece napraviti poštenije ljude koji će se znati boriti za Split i Hrvatsku. Politici i politiziranju nije mjesto u Hajduku, ne tražim nikakve političke bodove za ovo jer snaga Hajduka su upravo navijači svib političkih i apolitičkih opcija koji su Hajduk stavili ispred svega. I financiraju ga svojim članarinama, ulaznicama i kupovinom artikala u vrijednosti preko 30 milijuna kuna. Danas je sve dostupno i lako čitljivo iz financijskih izvješća za razliku od nekadašnjih crnih torba. – zaključio je Čupić.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0