Renato Čupić: “Karepovac gori i kad ne gori”

"Jednom rječju katastrofa, a vijećnici na godišnjem odmoru"

Gradski vijećnik stranke Pametno, Renato Čupić, na svojoj je Facebook stranici iskazao nezadovoljstvo čijenicom da je, prema odluci predsjednika Jure Šundova, Gradsko vijeće na godišnjem odmoru do 1.rujna, iako pitanje Karepovca nije ni blizu rješenju.


Spominje i kako je sudjelovao na Okruglom stolu ekoloških udruga, Čistoće i političkih stranaka oko Karepovca, na kojem se pokazalo se kako je Grad daleko od rješavanja ovog problema. Objavu prenosimo u cijelosti.

[KAREPOVAC GORI I KAD NE GORI – GRADSKO VIJEĆE UMJESTO TEMATSKE SJEDNICE, ODMARA <3 A SAV TAJ NERAD ĆE PLATITI GRAĐANI <3 ] Žalosna je odluka predsjednika Gradskog vijeća Šundova da će prva sjednica bit ona o proračunu 1. rujna, i to zamislite, zbog godišnjih odmora (i onda se čudimo zašto ljudi mrze politiku i političare 😉 ). Umjesto tematske sjednice o Karepovcu na kojem se i dalje gomilaju ogromni problemi, mjesec dana nemamo ništa. Za plinove, otrove, mogućnost zapaljenja (gorila su sada i odlagališta na Kukuzovcu i u Starom Gradu!) i stalan smrad, kasno je već odavno. Godinama Marijana i Jakov dreče na Gradskom vijeću da se krene, ali niko ništa … sve stoji i stajalo bi i dalje da ne dolaze penali EU, ovako smo prisiljeni nešto raditi … Naravno, PENALE ĆEMO PLAĆATI GODINAMA! Grad Rijeka već plaća sada odvoz smeća duplo više nego prije. Tko je kriv? Naravno, nitko. A krivi su svi oni do sada na vlasti, u državi, županiji i gradu. I sve radi nekih svojih interesa, najčešće da lovu ostave u proračunu za neke svoje projekte ili ljude …

Bio sam na Okruglom stolu ekoloških udruga, Čistoće i političkih stranaka oko Karepovca na kojem su bili gradonačelnik, zamjenici, 5 vijećnika gradskog vijeća, predstavnici županije. I opet se pokazalo koliko smo daleko od rješavanja problema. Jedni govore jedno, drugi drugo, treći treće. A još nemamo ni ono osnovno, pripremu za razdvajanje, mjesto za kompostanu i sortirnicu … Okrugli stol mi je izgledao kao nekakav alibi “eto, održali smo, svi ste rekli svoje”. Nikakvih zaključaka niti novih vijesti.

Okrugli stol:

1. Ekološke udruge i Kaštela ne žele Lećevicu, govore da je nepotrebna ako se sve organizira kako treba. Profesor Urlić se hvali otokom Krkom, a tamo se razvrstava 50% nakon 12 godina. Udruge spominju Veneto gdje su se sjajni rezultati postigli u godinu dana. Naravno, kaznama jer su talijani gori od nas.
2. Udruge građana oko Karepovca ne žele ništa na Karepovcu, imaju odluku grada
3. Grad ima odluku da traži mjesto za kompostanu i sortirnicu, vertikala je očito zapela i krade se vrijeme
4. Županija želi Lećevicu jer želi smeće u svojim rukama, a time i profit, što više smeća dobiju, to više zarađuju, što se više razvrsta do njih, profit im je manji. Županija isto spominje Veneto kao dobar primjer, ali i primjer kako ostaje prilično otpada nakon svega.
5. Čistoća još ništa ne organizira oko primarnog odvajanja, čeka šta će joj politika servirati – iako bi upravo oni trebali biti predvodnici. Nemaju ni vjere da će građani Splita ikad biti disciplinirani u razdvajanju.
6. Komunala grada slabo radi, niti se ne usude kažnjavati one koji i sada krše komunalni red
7. Postoji gomila ilegalnih odlagališta za koje treba 50 milijuna kuna za sanaciju, dobar dio je i na privatnom zemljištu. Požar je otkrio i gomilu velikih odlagališta oko Žrnovnice.


Jednom rječju KATASTROFA … a vijećnici na godišnjem odmoru … ma divno … sjajno …

Upravo je na stranicama Grada izašao i javni poziv na uvid za dokumentaciju za izdavanje lokacijske dozvole za pretovarnu stanicu i izmjene i dopune za potrebe izgradnje pratećih građevina. U prilogu je dokumentacija za pretovarnu stanicu iz 2015. koja se bazira na sakupljanju mješanog komunalnog otpada, sabijanju i pretovaru u veće kamione za daljnji prijevoz. Radi EU moramo raditi nešto po Karepovcu, ali ovo može biti i priprema za slanje smeća po Hrvatskoj.Da podsjetim:

1. Na Karepovcu se ne smije odlagati neobrađeni otpad nakon 31.12.2018. zbog EU penala, a prva faza izgradnje plohe će trajati 30 mjeseci (sredina 2020.) i smrdit će ka kuga zbog prekopavanja
2. Lećevica neće biti gotova do 2023. godine sigurno, a možda i 2024.
3. Kako ćemo na novu plohu odlagati razvrstani otpad 2019.-2024. kad još nismo krenuli ni s pripremama za primarnu selekciju? A trebamo kompostanu, sortirnicu, 7 reciklažnih dvorišta, 315 kompletiranih zelenih otoka, organizirano sakupljanje od vrata do vrata.
4. Od studenog 2017. počinje naplata prema predanom otpadu, umjesto prema kvadratu komunalna društva moraju građanima osigurati razdvajanje, a nisu ni krenuli. još uvijek ide izvlačenje da kotari nisu osigurali prostor. a vrime ide.
5. Fond ima svoje penale, ukoliko ne smanjimo predaju komunalnog otpada za 20% u odnosu na 2015. do kraja 2017. godine moramo platiti 1.130.000 kuna Fondu.
6. Nitko više ne govori više o pozicijama kompostane i sortirnice (Gradsko vijeće je odlučilo da gradonačelnik mora postići dogovor sa susjednim općinama, kako bi se pronašla lokacija na njihovom području jer je odbijen Karepovac) koje moramo imati.
7. Fond je raspisao natječaje za izgradnju reciklažnih dvorišta sa savjetovanjima na kojima Grad Split nije bio. Prema Zakonu Split prema broju stanovnika mora imati 7 reciklažnih dvorišta (Baldasar onako, od oka, 5 stavio na područje Stinica pa vi nosite tamo, kad i ako se naprave).
8. Natječaj za prvu fazu sanacije Karepovca odgađan je 5 mjeseci zbog grešaka po natječaju pa vraćen potpuno nakon žalbe na doradu. Datum za otvaranje kuverata bio je 4. kolovoza 2017. Kad će konačna odluka? Hoće li biti novih žalbi?
9. Split mora donijeti i svoju strategiju gospodarenja otpadom, usklađenu s državnom strategijom, do sada su bačeni novci na pokušaje Baldasara, koji su bili blago rečeni katastrofalni, bez sudjelovanja javnosti.
10. Čistoća već krši zakon je ne odvajamo biološki otpad, a ne odvajamo jer nema kompostane. Svjesno ga krši da ne bi građani skuplje plaćali, ali time se politika niti ne trudi naći mjesto za kompostanu
11. Grad Rijeka zbog propusta politike i kašnjenja plaća odvoz duplo već sada, vidit ćemo koliko ćemo mi.
12. Koliko će nas sve ovo koštati, gdje ćemo odlagati, koliko će trajati, isplati li se i je li Lećevica predimenzionirana, koliko će građane koštat odlaganje u Lećevicu, kad će Čistoća zavrnuti rukave i krenuti u organizaciju primarne selekcije otpada ….

Gomila pitanja stoji bez odgovora …

Samo jedno se zna, zbog Kerumove Zapadne obale skoro smo se svi podavili kao miševi kod požara. Baldasar je bar očistio zemljište u papirima, ali planove nije donio niti se išta drugo pokrenulo. Sada se oklijeva u kojem pravcu krenuti, vertikala očito nešto zapinje …

I zato, bitno je izlaziti na izbore. Makar radi zdravlja sebe i svoje i djece, iako, legalno je ostati i kod kuće #SamoPametno

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/renato.cupic.75/posts/1940326929573515″ bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0