RADNE AKCIJE Parkovi i nasadi krenuli s uređenjem zapuštenih površina na području cijelog Splita

U sklopu provedbe "Programa javnog rada" uredit će se privatne i javne čestice koje zbog zapuštenosti predstavljaju prijetnju od požara

Parkovi i nasadi su danas u sklopu provedbe “Programa javnog rada” krenuli su s uređivanjem privatnih i javnih površina, koje su zbog zapuštenosti predstavljale opasnost od požara.


– Kroz “Program javnog rada” smo od Grada Splita dobili oko 60 radnika, mahom nezaposlenih ljudi koji rade poslove čišćenja zelenih površina kao agrotehničke mjere. Tu ima i privatnih parcela koje vlasnici nisu uredili, iako su to po zakonu dužni. Država je izdvojila sredstva za financiranje radova da bi se neuređene površine dovele u red, kao protupožarna i protubujična mjera. – objašnjava pomoćnica direktora Parkova i nasada, Lada Ramljak.

Program je krenuo 5. prosinca, a predviđeno trajanje je šest mjeseci. Svi radovi se odvijaju prema elaboratu Javne vatrogasne postrojbe Split, a obuhvatit će 25-30 hektara neodržavanih površina na području cijelog grada.

– Radi se o zemljištima na Mertojaku, Neslanovcu, Ravnim njivama, Turskoj kuli, Brdima, Sirobuji i tako dalje, imamo zbilja jedan veliki komad Splita za urediti.- kazala je Ramljak dodajući kako će se zbog bolje učinkovitosti uređivati jedna po jedna površina.

– Sad smo uredili površinu na Mertojaku, koja svake godine u ljeto gori. Ne toliko zbog zapuštenosti, već se čini da imamo grupu djece ili mladih koji se igraju vatrom, ali nadamo se da će to sad prestati. Sad smo krenuli sređivati drugu površinu na Maertojaku, ispod Poljičke ceste, a zatim krećemo na Trstenik. – najavila je Ramljak.

Njihov rad nije prošao nezapaženo. Građani koji stanuju u blizini odmah su pohvalili novi izgled ovih površina, a sigurni smo da pozitivne reakcije neće izostati ni kod drugih građana.Kazne za vlasnike zapuštenih zemljišta?

Iako je ova akcija pohvalna, ostaje pitanje odgovornosti vlasnika neodržavanih privatnih čestica zemlje koje će biti uređene na teret državnog proračuna. V.d. pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Damir Babić kaže da je svjestan ovog problema, ali ne želi da sigurnost grada ovisi o dobroj volji ili financijskoj situaciji pojedinih građana.

– Teško je ući u priču ima li svaki vlasnik dovoljno financijskih sredstava za održavanje svoje parcele. Iskustvo nas je naučilo da čekajući vlasnike da nešto naprave nećemo daleko stići, a u isto vrijeme imamo mogućnost iskoristiti ovaj angažman države. Prvo radimo gradske parcele, a onda nastavljamo dalje na privatne koje se nalaze u rubnim dijelovima gradskih. Za kraj ćemo ostaviti samostalne privatne parcele, pa ako stignemo unutar programa obići ćemo i njih, a ako ne, onda ne. – zaključio je Babić.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0