PUTNICI SA ZAPALJENE JEDRILICE “Svi dokumenti su nam izgorjeli, ali sretni smo što smo živi”

Pred Splitskim vratima je nešto prije 14 sati planuo požar na plastičnoj 12-metarskoj jedrilici.


Na jedrilici se nalazilo dvoje engleskih državljana, koji su se čim se požar počeo širiti udaljili tenderom, a zatim ih je preuzela posada putničkog broda Antonela i prevezla u splitsku luku gdje su ih dočekali službenici Lučke kapetanije, pomorske policije i DORH-a. Počele su i istražne radnje kako bi se utvrdio uzrok nesreće.

– Vraćali smo se u splitsku luku kako bi završili naš odmor, ali sat vremena od cilja došlo je do požara u strojarnici. Kada smo vidjeli plamen ušao sam u potpalublje zatvorio dovod goriva i ugasio struju te uzeo aparat za gašenje požara. Već je tada dim bio gust i nisam mogao ništa napraviti kako spriječio daljnje širenje požara, rekao nam je Peter koji je sa svojom suprugom Jane putovao na jedrilici “Zombie“.

– Sve osobne stvari smo ostavili na brodu, ali važno je da smo živi. Putnički brod koji je prolazio poslao je gumenjak s kojim smo se evakuirali. Kada je došlo osoblje iz ACI marine s dodatnim aparatima za gašenje požara već je bilo prekasno, rekla nam je Jane.

Tu su se nalazili i zaposlenici charter tvrtke u čijem je vlasništvu bila jedrilica.

– Bračni par s jedrilice nas je nazvao i mi smo ih telefonski uputili u to što trebaju napraviti kako bi ugasili požar, ali oni su rekli kako to neće biti moguće i da su izašli na palubu. Sve su napravili po pravilima struke. Prekinuli su dovod goriva, isključili baterije, a koliko su bili prisebni pri ovakvoj situaciji svjedoči i slučaj da su i kanistar s benzinom za izvanbrodski motor izvadili na gornju palubu, rekli su nam zaposlenici Pitter Yachtinga koji su odmah po pozivu stranih državljana izašli na teren s protupožarnim aparatima.


Kako doznajemo, jedrilica se u teglju ponovno zapalila, a još se ne zna hoće li se uspjeti otegliti do sjeverne luke. Podsjetimo, na požarište su upućeni vatrogasci DVD Kaštel Gomilica sa svojim vatrogasnim brodom i vatrogasci JVP Split s brodom Lučke kapetanije. Iz Ministarstva mora i prometa potvrdili su da nije zabilježeno nikakvo onečišćenje mora.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime