Prvo predstavljanje Splitsko-dalmatinske županije u Europskom parlamentu: Talijani i Španjolci oduševljeni soparnikom!

Povodom 25 obljetnice osnutka Splitsko-dalmatinska županija predstavila se u Europskom parlamentu u Bruxellesu

Tijekom utorka Splitsko-dalmatinska županija predstavila se u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Povod je bila 25. obljetnica osnutka najveće i najmnogoljudnije hrvatske županije.


Sve je počelo edukativnim predavanjem hrvatskih i slovenskih europarlamentaraca, a onda je u 17 sati krenulo predstavljanje Splitsko-dalmatinske županije. Događaj su uveličali kliški Uskoci, članovi KUD-a Jedinstvo, obitelj Cukrov iz Škripa na Braču, udruga Poljički soparnik i klapa Pasika.

Na predavanju su govorili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, dožupan Ante Šošić, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, Damir Brčić, pomoćnik pročelnika o IT sektoru, Ivana Tadinac Šećer, savjetnica u gradskoj upravi koja je predstavila program Useful i Ivanka Luetić Boban iz ‘Kulinarske baštine Splitsko – dalmatinske županije’.

– Čuo sam da je ovo prvi put da je netko predstavio svoju regiju u Europi, to sam posebno sretan. Bio je velik interes za predavanje, kako zastupnika, tako i djelatnika u europskom parlamentu. Ipak, najveći interes je bio za dalmatinske specijalitete. Vidjeli smo da su Španjolci i Talijani bili oduševljeni našim jelima, posebno raduje.

Sve je ovo dio proslave 25. obljetnice lutka Splitsko-dalmatinske županije pa ćemo mi sljedećih tjedana obići čak 12 trgovac županijski gradova u kojima ćemo građanima dižete i predočiti programe koja županija nudi. S dodatnim projektima angažmanima, samo županije, učilišta ili jedinica lokalne samouprave. Na konferenciju su nam došli važni gosti ali ovo smatram tek početkom važnih projekata u budućnosti. – kazao je župan Boban ovom prilikom.

Župana smo upitali je li bilo riječi o investicijama u srednju Dalmaciju.– Prezentirali smo mogućnosti ulaganja,, odnosno, gdje se potencijalni investitori mogu pojaviti. Prvenstveno mislim da su to zelena energija, ICT sektor i prometna infrastruktura. Posebno me iznenadilo što su me na neformalnom dijelu druženja pitali što imamo pripremljeno od projekata ulaganja u hidroenergiju.

Župan je komentirao i nedolazak nekih hrvatskih europarlamentaraca.– Došli su nam Ivana Maletić, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Željana Zovko, Ruža Tomašić, Radoš i Ivan Jakovčić,, a nažalost, Ivica Tolić, koji je organizator ovog događaja, zbog bolesti nije mogao doći. Svi došli kao Županija, ne dijeleći se po stranačkoj pripadnosti. Tako su s nama bile zastupnice Livija Puljak iz stranke Pametno Sandra Mitrović Nikšić iz SDP-a. Zašto nisu došli ostali zastupnici, to ćete morati pitati njih – kazao je župan.

Inicijatorica prezentacije kulinarske baštine splitsko dalmatinske županije je Ivanka Luetić Boban.

– Mi smo danas predstavili gotovo najbolje što naša županija ima u gastronomskom smislu. Citirala bih našeg veleposlanika u nato-u kojim je prišao kao da u zgradu Europarlamenta nikada nije išla ovako ukusna hrana. Nadam se da će ovo biti pozivnica za sve one koji su kušali hranu da dođu na njeno izvorište- u županiju! – kazala je Luetić Boban za Dalmacija danas.

Direktor turističke zajednice splitsko-dalmatinske županije, Joško Stella, zadovoljan je što se županija na kvalitetan način prezentirala u Bruxellesu.

– Nismo samo prezentirali turističku ponudu nego smo i predstavili studiju nosivih kapaciteta. Župan i gradonačelnik su obećali ulaganja u cestovnu infrastrukturu, a to nas osobito raduje.

Europa traži održiv razvoj turizma s maksimalnom koristi za lokalno stanovništvo a to je kompatibilno s našim željama. Želimo pokazati da smo kao regija i jaki i inovativni. To mi je da se županija prezentira i na ovako važnim događajima a ne isključivo na turističkim sajmovima – kazao nam je Stella dodajući da su strani gosti bili ugodno iznenađeni hrvatskom hranom i ponudom.

Među uzvanicima večeri bio je i Šveđanin Niclas Fjällström, povjerenik EU za kulinarsko naslijeđe.

– Bilo mi je drago sudjelovati na ovom događaju i vidjeti sve što je Dalmacija večeras ponudila. Nadamo se da ćemo u nadolazećem razdoblju u ovu priču u oči i druge hrvatske regije.

Volim hrvatsku hranu, primjerice, ovdje sam mogao jesti makarsku tortu, nešto što u švedskoj ne možete pronaći. Volim sve morske plodove iz Jadrana, večeras mi oduševila hobotnica, a tu je i soparnik koji mi je zbog svoga okusa posebno zanimljiv – kazao nam je Šveđanin.

– U Splitu i hrvatskoj sam bio više puta. Split je divan, oduševljen sam s njim. Boravio sam i poslovno i privatno vraća mu se već polovicom listopada – zaključuje EU povjerenik.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime