Provodi se istraga protiv splitskog kardiokirurga zbog nesavjesnog liječenja

Optužnica zbog primanja mita je pravomoćna


Zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu donijela je rješenje o provođenju istrage protiv splitskog kardiokirurga Cristiana Bulata, nekadašnjeg šefa splitske kardiokirurgije, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nesavjesnog liječenja.


Bulat je već pravomoćno optužen da je primio 3 tisuće eura mita za liječenje pacijenta Ivice Adžaipa, a sada se provodi istraga i radi nesavjesnog liječenja istog pacijenta.

“Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 53-godišnjak u listopadu i studenom 2018. godine kao pročelnik jednog zdravstvenog zavoda i kao kardiokirurg, dok je oštećenik bio hospitaliziran s više težih dijagnoza bolesti srca, unatoč ozbiljnom i ugrožavajućem kardiološkom stanju oštećenika zbog kojeg ga je trebao pregledati, provesti prijeoperacijsku pripremu te operirati, neopravdano odgađao njegov pregled.

Osnovano se sumnja da, nakon što je po proteku vremena pregledao oštećenika, nije sastavio pisano stručno mišljenje (konzilijarni nalaz) i nije pregledao nalaz CT-a niti naložio žurni premještaj na zavod radi operativnog zbrinjavanja, svjestan da uslijed odgađanja operativnog zahvata može doći do pogoršanja zdravstvenog stanja oštećenika i pristajući na to, a sve iz razloga jer je očekivao da će od njega ili njegove obitelji dobiti novac.

Kada je došlo do sustavnog pogoršanja zdravstvenog stanja oštećenika te pogoršanja laboratorijskih nalaza koji su upućivali na multiorgansko zatajivanje te nakon što mu je oštećenikova supruga dala iznos od 1.000,00 eura radi žurnog obavljanja pretraga i operativnog zahvata, okrivljenik je odmah sljedećeg dana naložio je da se oštećeniku obavi koronarografija, ali unatoč teškom pogoršanju stanja oštećnika, okrivljenika se tereti da nije naložio njegov hitni premještaj na zavod kako bi ga operirao, smatrajući da novčani iznos koji je dobio nije dovoljan da bi obavio i operativni zahvat, te očekujući da će ponovno dobiti novac pritom čekajući navodno planirani termin operacije za dan 16. studeni 2018.

U jutarnjim satima 15. studenog 2018. nastupilo je daljnje pogoršanje oštećenikova stanja koje je rezultiralo višeorganskim zatajenjem, zbog čega ga je okrivljenik operirao isti dan, ali je oštećenik uslijed svega prethodno navedenog, preminuo 18. studenog 2018.”, objavljeno je na stranici DORH-a.



Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
1
Hagić
1
Hmmm
5
Plač
5
Grrr
25
Molim?
4



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime