PROKURATIVE ZAVONJALE KAMILICOM Splitski novinari zapalili prvu adventsku svijeću

U paljenju prve adventske svijeće novinarima se pridružio i gradonačelnik


Na Prokurativama je danas svečano otvoren osmi Gastroadvent. Splitski novinari već tradicionalno sudjeluju u paljenju adventskih svijeća, a ovu godinu je ta čast pripala portalskim novinarima. U paljenju svijeće im se pridružio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.


Ovo vrijeme došašća je vrijeme kojem se pripremamo za iskorak u novo razdoblje, a to se postiže upravo zajedništvom i najboljim što možemo dati. U tom krugu suradnje ste i vi novinari. Maloprije su nam učenici Glazbene škole Josip Hatze odsvirali božićne pjesme, a među njima i “Veselje ti navješćujem” što me podsjetilo na vašu ulogu, a to je navješćivanje dobrih vijesti iz našeg grada. Svima vam zahvaljujem na tome i drago mi je da ste upravo vi ti koji palite prvu svijeću i na taj način i simbolično zaokružujete sve ove napore koje svi mi radimo kako bi našem gradu bilo bolje. – poručio je Krstulović Opara novinarima, nakon čega su zajedno zapalili prvu ovogodišnju adventsku svijeću.

Foto: Feđa Klarić

Autorica Gastroadventa Olja Martinić otkrila je kako je nastala ova tradicija.

– Kad smo radili prvi Gastroadvent prije osam godina, jedna krasna krasna novinarka koja je obožavala okoliš i gastronomiju te pratila sve sajmove hrane i pića, Maja Stanisljević, je preminula. Onda smo sjeli i dogovorili se da novinari donose svjetlo u grad, jer zaslužuju to, budući da cijelu godinu mukotrpno rade, a ovo je vrijeme kad im grad Split treba odati priznanje. – kazala je Olja Martinić.

– Zadovoljstvo mi je da već osmu godinu stojimo kraj ovog vijenca, ispred svijeće nade koju ćemo zapaliti skupa s našim novinarima. Projekt je iz godine u godinu sve bolji, a okuplja upravo one koji su zaslužni što je Split šampion turizma, jer s nama su turistički djelatnici, naši vjerni ugostitelji i naši novinari koji su pomogli da informacija o gradu Splitu dođe do svih adresa, a najvižnije do naših turista. – kazala je direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.

Domaćin ovogodišnjeg Gastroadventa je GastroGet, a manifestacija se odvija u znaku masline i kamilice, kao spoj nutricionizma i gastronomije.– Kamilica je u Hrvatskoj broj jedan u nutriciji, to vidimo po tome što 90 posto otkupa ljekovitog bilja u državi otpada na kamilicu. Split je prvi grad u Hrvatskoj koji radi fitonutriciju i samo kod nas se mogu naći jela spremljena s kamilicom. – rekla je Martinić dodajući kako je i jako bitan odnos prema okolišu, pa će tako sav otpad koji nastane tijekom manifestacije biti pravilno razvrstan i gdje je moguće recikliran.

Kuharica Sara Alfirević Vrsalović je predstavila jela od kamilice naglašavajući kako se ova biljka odlično slaže s tradicijskim sušenim mesom, ali i koktelima. Građani će tijekom trajanja manifestacije na Prokurativama imati priliku kušati razna jela i koktele od kamilice.

Osim u gastronomskim poslasticama, moći će uživati i u Maslinovom trgu, koji je osmislio krajobrazni arhitekt Parkova i nasada Igor Belamarić. Realizaciju Maslinovog trga podržali su: Jadro, Čistoća Split, Parkovi i nasadi , Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i vrijedni ugostitelji Splita.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/385579178530024/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Ovogodišnji adventski vijenac su izradili nastavnici i učenici Obrtne tehničke škole Split i Drvodjeljske škole iz Zagreba u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša.

Svi Splićani i njihovi gosti će tijekom prosinca moći uživati u jelima po promotivnim cijenama u ugostiteljskim objektima Zrno Soli, Uje oil bar, O’zlata, Velun, Para di šoto, OLIVE TREE, Bajamonti, Zinfandel, Torito food bar, hotel Marvie, hotel Consul, hotel Park.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0