U Maloj sali zgrade gradske uprave gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i arhitekt Dinko Peračić ispred arhitektonskog ureda ARP predstavili su dvije prostorno-programske studije za uređenje Pazara i Peškarije.

– Prošle godine u Proračunu smo uvrstili za izradbu dokumentacije jer smo bili uvjereni da će krajem ove godine, ili početkom iduće, pitanje upravljanja i izgleda Peškarije, biti na dnevnom redu. U tijeku smo svih aktivnosti, a nismo mogli utjecati na rješenje koje je donijelo Peškariju na vaše naslovnice.

Predstavio je izvođače projekta, arhitektonski studio ARP, te nahvalio poslove koje su već odradili, pogotovo tržnicu u Vodicama, koja je dospjela na naslovnicu knjige koja sadrži tržnice iz cijelog svijeta.

Nakon Krstulovića Opare, studiju za uređenje Peškarije predstavio je arhitekt Peračić, iz studija ARP.

– Ne radi se o gotovim idejnim rješenjima, nego o inteligenciji prostora, kojom se sadržava sve što je bitno, kako bi realizacija ovih projekata uspjela. Važno je ne srljati u gotova rješenja, nego sagledati što je sve potrebno. Mi smo to i napravili te ćemo to i pokazati ovdje, rekao je na početku Peračić.

Nakon toga je slikovito opisao prostor ribarnice i njezinu vezu s Rivom te je naglasio da vanjski prostor više higijenski ne može funkcionirati.

– Potrebno je osuvremenjivanje sa propisima i stvaranje realnih i kvalitetnih higijenskih uvjeta za prodaju ribe.

Rekao je da postoje tri opcije za rješavanje ovog problema te da su se o svemu konzultirali i s Konzervatorskim odjelom.

U videima možete pogledati kako bi mogli izgledati Peškarija i Pazar:

Gradonačelnik je naglasio da se razmatra mogućnost da se upravljanje tržnicom i Peškarijom nakon isteka koncesije povjeri gradskoj tvrtki. Nije se izjasnio hoće li se upravljanje dati nekoj postojećoj firmi ili će se osnovati nova.1 KOMENTAR

  1. U svakom gradu na svom putovanju volim posjetiti tržnicu jer se tu najbolje osjeti lokalni štimung. Na SVIM OTVORENIM tržnicama u EU ( Rim, Amsterdam, Pariz ) je sasvim normalno da se između banaka sa voćem, povrćem nalaze i banci sa ribom !? Kako to da mi moramo raditi staklenik za prodaju ribe u staroj gradskoj jezgri koja je od kamena a tako velike europske metropole to ne moraju?!
    Možda iz istog razloga iz kojeg su sve te stare jezgre zadržale stare obrte a od naše je napravljen veliki fast food.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime