Požari oko Splita se saniraju (UŽIVO) “Širi se smrad s Karepovca, ljudi imaju mučnine”

Stanje s požarištima oko Splita pratimo uživo na našem portalu Informacije, fotografije i video zapise možete nam slati na info@dalmacijadanas.hr

Požari na splitskom području ušli su u treći dan. Iako je stanje posvuda zadovoljavajuće, na terenu se trenutno nalazi oko 200 vatrogasaca. Dežura se i dalje na području samog Mosora, ali i Sitnog, Srinjina, Tugara, Žrnovnice i Strožanca.


Informacije, fotografije ili video zapise možete nam poslati na redakcijski e-mail info@dalmacijadanas.hr ili putem poruke na našoj Facebook stranici.

Situaciju u Splitu i okolici pratimo UŽIVO na našem portalu:

12,10 – Od žrnovačkih vatrogasaca doznajemo da je u kasno jutros u Žrnovnici ponovno došlo do pojave vatre na otvorenom i to među kućama. Brza intervnecija vatrogasaca bila je efikasna i vatra je brzo ugašena.

10,41 – U 11,15 sati na Karepovcu će konferenciju za novinare održati Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Splita i načelnik Stožera civilne zaštite grada Splita te Miroslav Delić, direktor poduzeća Čistoća.

10,26 – Gradski vijećnik splitskog Gradskog vijeća Renato Čupić jutros je poslao prijavu inspekciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike da ispita stanje na Karepovcu. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.


10,09 – Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Split i KKDK HEP organiziraju akciju darivanja krvi. Opširnije.

10,03 – Zračne snage natapaju požarište u sjeverozapadnom dijelu planine i opasnosti za lugarnicu više nema. Na lugarnici se jutros nalazi nekoliko članovi HGSS-a. Opširnije pročitajte ovdje.10,01 – Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, jutros, u srijedu, 19. srpnja 2017. aktivne su na požarištima kod Splita. Dva Candaira CL-415 angažirana su na sanaciji požarišta Žrnovnica-Srinjine-Tugare-Podstrana, dok su dva Airtractora AT-802 upućena u Dugobabe kod Klisa na gašenje požara koji je aktivan još od jučer i na kojem su zračne snage također bile angažirane, objavljeno je iz MORH-a.

9,40 – Razgovarali smo s vatrogascem koji se nalazi na području Donje Sitnog:

“Dežuralo se cijelu noć. Stanje je jutros dobro, nije bilo otvorene vatre, ponegdje još ima izdimnjavanja. Kanaderi prelijeću područje i saniraju požarište na zapadnom dijelu Mosora jer se radi o nepristupačnom terenu” – kazao nam je vatrotasac.

9,30  – Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije jutros je svojim web strnaicama izdao je priopćenje za javnost. Opširnije o tome ovdje.

9,01 – Kanaderi su ponovno uzletjeli. Jedan kanader sanira vatru na zapadnom dijelu Mosora, a ostali natapaju opožarenu površinu u Tugarama i Srinjinama

8,40 – Cijele noći zaprimali smo dojave zabrinutih građana o tome da se dijelovima Splita širi nesnosan smrad s Karepovca. Građani kažu da otvorenog plamena nema, nego da Karepovac tinja i širi dim i smrad.

– Možete li mi reći imate li ikakve detaljnije informacije povodom smrada koji se širi Splitom? Živim na Sirobuji i smrad je nepodnošljiv, ovo nije smrad zapaljenog drveća i šikare, nego baš smrad smeća i doslovno je ljudima muka od njega – piše nam čitateljica, a slične dojave dolaze nam iz raznih kvartova Splita, mahom na istoku grada.

U Centru 112 kažu da vatre na Karepovcu nema:

– Nema opasnosti za građane jer se stalno vrše uvidi i mjerenja kakvoće zraka. Stanje je normalno. Traje sanacija Karepovca, u tijeku je izdimljavanja. Građani ne moraju biti u brizi jer ćemo u slučaju pogoršanja situacije na vrijeme izvijestiti građane. Nema mjesta panici – poručuju iz Centra 112 uz napomenu građanima da zatvore prozore ako u kući žive mala djeca ili plućni bolesnici.

08,05 – Zapadni dio Mosora i dalje gori. Kako smo sinoć izvijestili, planinarski dom Umberto Girometta je obranjen isključivo požrtvovnošću članova HGSS-a. Sada se brani šuma koga ga okružuje. Planem i dalje gori na zapadnom dijelu planine, ispod Debelog Brda. Očekuje se dolazak kanadera.

07,22 – Od lokalnih vatrogasaca doznajemo da protekle noći nije bilo otvorenog plamena u Žrnovnici, Srinjinama, Kučinama i Strožancu. Opožarena površina je ogromna i sanira se.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0