POTVRDIO POLJIČKI KNEZ – U Omišu napravljen najveći soparnik na svijetu

"Ljudima iz OPG-a bio je velik izazov napraviti ovoliki soparnik. Postojala je briga hoće li biti problema s tako velikim soparnikom, no na kraju se sve apsolutno savršeno završilo"

Turistička zajednica Grada Omiša i Festival dalmatinskih klapa Omiš ove godine prvi put su pokrenuli “Omiš summer treat festival”. Cilj festivala je turistima i domaćim posjetiteljima prezentirati gastro, kulturni i glazbenu ponudu omiškog podneblja. Svaka je večer bila jedna tematska večer na nasipu Toreta u Omišu. Subota je donijela gusarsku večer.


Petra Bartulović, direktorica Turističke zajednica Grada Omiša kazala nam je da je Gusarska večer bila vrlo posjećena, a ogroman interes okupljenih pobudila je izrada do sada najveće soparnika na svijetu.

– Posjetili su nas gusari, imali smo gusarske dječje igre i gusarsku povorku kroz grad. Na samoj lokaciji je OPG Ljubice Beović iz Gata pripremao najveći soparnik na svitu. U soparniku promjera dva metra stavljeno je 8 kilograma blitve. Mnogobrojnim posjetiteljima prezentiran je tradicionalni način pripreme soparnika. Od pripreme vatre na kominu, valjanja tijesta, stavljanja blitve… Izradio se poseban mobilni komin. Nakon pečenja, soparnik je besplatno podijeljen posjetiteljima.

Poljički knez nam je potvrdio da se radi o najvećem soparniku ikada. Do sada se nije ovako nešto ni pokušalo napraviti jer soparnik ima svoje uobičajene dimenzije. Ljudima iz OPG-a bio je velik izazov napraviti ovoliki soparnik. Postojala je briga hoće li biti problema s tako velikim soparnikom, no na kraju se sve apsolutno savršeno završilo.

U dosadašnjim večerima nastupali su klapa Pasika, Vokalisti Salone, KUD Dalmacija Dugi Rat – kazala je Bartulović.

U nedjelju navečer je posljednja festivalska večer.


– Posjetitelji će večeras moći posjetiti Večer gitare, odnosno popularnu večer Evergreena. Na samoj lokaciji postavljeno je šest kućica u kojima se prodaju, primjerice, domaći štrudli, soparnik, likeri, rakije i slično. Ovo je novo mjesto susreta naših sugrađana gdje na atraktivan način želimo prikazati baštinu našeg područja – rekla nam je direktorica omiškog TZ-a.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0