POČELO NOVO NEVRIJEME Najjači udari mjere se u Splitu, udari prešli 100 km/h. Neke rive u Dalmaciji ponovno pod morem!

Jugo će dodatno ojačati u dane vikenda, a vrhunac se očekuje u nedjelju ujutro

Tek dan nakon što su se vremenske prilike prolazno smirili, petak je donio početak nove jače promjene vremena. Sa zapada Europe jača utjecaj prostrane ciklona koja će sljedeća dva dana centrom ući u Sredozemlje. U većem dijelu Dalmacije nije bilo kiše, no dan je obilježilo jugo koje je jačalo iz sata u sat.


Poslijepodne su zabilježeni prvi olujni udari juga, a u 19 sati najjači udari vjetra mjere se u Splitu. Na DHMZ postaji Split Marjan izmjeren je jaki olujni udar od 105 km/h.

Valovi su sve viši, pa su i problemi u prometu morem sve izraženiji. Zbog vjetra, u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije. Na otvorenom moru već su se razvili višemetarski valovi, a na trajektom koji i večeras plove teretna vozila su se dodatno učvrstila zbog visokih valova. Ovako je to večeras izgledalo na trajektu Lastovo:

Na trajektu Lastovo večeras. Foto: Facebook Otočani s Lastova i Korčule

Linije u prekidu:

trajektne: Sućuraj -Drvenik, Valbiska – Merag, Porozina – Brestova, Šibenik-Kaprije-Žirje, Lopar-Valbiska, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Brbinj (Dugi otok)-Zadar (Gaženica, Zadar (Gaženica)-Iž (Bršanj), Zadar (Gaženica)-Ist (Kosirača)-Olib-Premuda (Krijal)-Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17.11.2019. ako vremenski uvjeti dopuštaju), Trogir- Soline – Drvenik Veli – Drvenik Mali, Prapratno-Sobra;
brodske: Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice; Ilovik-Mrtvaška, Zadar-Preko, Mali Lošinj-Unije-Susak; Komiža-Biševo, Zadar-M. Iž-V. Iž-M.Rava-Rava;
katamaranske: Dubrovnik-Šipan-Mljet-Lastovo, Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava, Split-Rogač- Milna, Lun-Tovarnele (Novalja)- Rab –Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa; Pula-Zadar i Zadar-Premuda; Split-Hvar-Korčula, Zadar – Sali (Dugi otok) – Zaglav (Dugi otok)-Zadar.


Petak navečer donio je novo dizanje razine mora na dijelu Jadrana. Naši čitatelji javljaju da se dio vodičke rive našao pod morem uslijed valova snažnog juga. Sve veći valovi su i u Splitu.Jugo će dodatno ojačati u dane vikenda, a vrhunac se očekuje u nedjelju ujutro. Ipak, scenarij koji se dogodio u utorak neće se ponoviti.

Riva u Vodicama. Foto: Panoramska webkamera

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime