Petar Škorić: “Operacijom Maslenica Hrvatska je pokazala da je spremna ostvariti snove naših predaka za samostalnom državom”

"Značaj ove operacije je u tome što je Hrvatska država, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, uputila jasnu poruku neprijatelju kakav ga završetak rata očekuje na okupiranim područjima Republike Hrvatske"

U Zadru je u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine održana središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Maslenica ’93”, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije, koja je označila svojevrsnu prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata.


U operaciji kodnog naziva “Gusar” je u samo 72 sata i uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga RH oslobođeno gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. To je omogućilo ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom i ostvareni su svi glavni ciljevi operacije, a bila je ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja hrvatskih Oružanih snaga.

Grad Split na središnjoj svečanosti predstavljao je zamjenik gradonačelnika Nino Vela, a ispred splitskog HDZ-a na manifestaciji obilježavanja vojno-redarstvene operacije Maslenica Petar Škorić.

– Želim prvo čestitati svim pripadnicima Oružanih snaga i pripadnicima Hrvatske vojske, policije i svim sudionicima operacije “Maslenica ’93” na tom velikom uspjehu, toj velikoj bitci. Čestitam i Gradu Zadru i Zadarskoj županiji na sjajnoj organizaciji današnje proslava 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Svi znamo reći da je riječ o ključnoj operaciji koja je okrenula tijek Domovinskog rata. Cijeli državni vrh se uključio u proslavu od predsjednice do Ministarstva obrane i to je stvarno bilo na visokoj razini gdje su poslali sve sudionike, ratne zapovjednike te akcije i najistaknutije dužnosnike te obitelji stradalih, gdje se na jedan dostojanstven način kroz mimohod ratnih postrojbi i polaganjem vijenaca prisjetilo njihove žrtve. U akciji je poginulo 127 pripadnika u vremenu kad je započela trećeg mjeseca do oslobođenja. Vidjeli smo i veličanstveno postrojavanje borbene tehnike, prelete “Krila Oluje” koji su izveli fantastične letove i do same svečane akademije u zadarskom HNK. – kazao je Škorić u uvodu.

Osvrnuo se na smo vrijeme vojno-redarstvene operacije “Maslenica”.

– Riječ je o ključnoj operaciji koja je imala cilj povezati sjever i jug Hrvatske. Sve operacije ostvarene su u svega 72 sata, a oslobođeno je 92 četvorna kilometra teritorija. To je sigurno za to vrijeme jedna od najuspješnijih oslobodilačkih operacija, koja je i okrenula tijek Domovinskog rata i njenom izvedbom su spojeni dijelovi sjeverne i srednje Dalmacije s ostatkom. Svi znamo koliki je problem tada bio otići do Zagreba ili u druge krajeve preko “masleničko ždrila” i koliko je to trajalo, ali nakon ove operacije ponovno je cestovno spojeno i tada se krenulo na izgradnju tunela Sv. Rok i na izgradnju autoceste. Značaj ove operacije je u tome što je Hrvatska država, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, uputila jasnu poruku neprijatelju kakav ga završetak rata očekuje na okupiranim područjima Republike Hrvatske. Svi znamo da je našem narodu ta vojna operacija vratila ponos i dostojanstvo te nadu da će se uskoro osloboditi sva područja, što je učinjeno u završnim operacija. – rekao nam je Škorić.U operaciji je sudjelovalo i veliki broj branitelja sa splitskog i šireg splitskog područja.

– Znamo da su sudjelovale postrojbe sa zbornog područja Split pod zapovjedništvom generala Gotovine, ali su sudjelovale i postrojbe zbornog područja Gospić, gardijske brigade iz svih dijelova Hrvatske. Uz kopnenu vojsku sudjelovalo je i ratno zrakoplovstvo i HRM, možemo kazati sve sastavnice Hrvatskih oružanih snaga. Značenje ove operacije očitovalo se i prema Međunarodnoj zajednici, jer znamo da je bilo brojnih sumnji koliko su osposobljene hrvatske snage. Ta sumnja je demantirana i cijelu međunarodnu javnost uvjerila da je Hrvatska i Hrvati spremni osloboditi sve svoje prostore te ostvariti snove naših predaka za samostalnom i neovisnom državom. – zaključio je Škorić. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0