Najavljeno nevrijeme svom silinom počinje djelovati na vrijeme u Dalmaciji. Kako je i bilo najavljeno, u nekim predjelima pale su ekstremne količine oborina. Samo je do 7 sati ujutro u Imotskom, prema podacima DHMZ-a, palo 113 litara po kvadratnom metru. U Rašćanima kod Vrgorca su u istom razdoblju pale 144 kiše kiše po kvadratnom metru. Glavnina oborina tek se očekuje noćas kada će se preko Dalmacije premještati hladna fronta pa su mogući obilni grmljavinski pljuskovi i jače nevrijeme.

Situaciju s nevremenom pratite UŽIVO na našem portalu:

23,24 – Tijekom jutra u većem dijelu zemlje vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima, a kasnije tijekom dana mokri kolnici uglavnom će se zadržati na sjevernom i južnom Jadranu, te u gorskim predjelima. Ujutro u unutrašnjosti te ponegdje u Lici i Gorskom kotaru, po kotlinama i dolinama rijeka mjestimice je moguća magla, izvjestio je HAK.

23,01 – Autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice zatvorena je za sve skupine vozila zbog orkanskog vjetra, izvjestio je Hrvatski autoklub. Obilazak je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar. Na Krčkom mostu, Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga te na državnim cestama DC1 Korenica-Udbina-Klapavice te DC522 Udbina-Gornja Ploča zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

21,52 – Zbog velikog nevremena koje izaziva probleme diljem županije Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno sazvao je Stožer za zaštitu i spašavanje.

Na Stožeru je odlučeno da treba izdati hitno upozorenje zbog opasnosti za ljudske živote, staviti u punu pripravnost Stožer civilne zaštite te izdati upozorenja ljudima da samo u hitnim slučajevima napuštaju svoje domove.

21,41 – Osim uz more, jako jugo, kako javljaju čitatelji Infovodica, lomi manje grane stabala u samom mjestu, dok je u Srimi prema navodima čitatelja jugo srušilo dva tamarisa na prometnicu tako da je promet tim dijelom otežan.

21,39 – Olujno jugo koje puše brzinom 70-80 km na sat, na trenutke i do 100 km sa svojim velikima valovima i plimom poplavilo je vodičku rivu i tim dijelom Vodica otežan je promet.

21,16 – Nakon što su popodne u Istri nestala dva surfera, pred umaškom lukom, izgleda da je jedan pronađen. Prema neslužbenim informacijama umaških ribara jedan od nestalih surfera je pronađen dok će se za drugim potraga nastaviti ujutro.

20,48 – U Sinju je već dvaput kratko nestalo struje.

20,11 – Valovi su izbacili dosta kamenja po cesti u centru Primoštena, tako da je prilično opasnost voziti se autima.

20,05 – Nevremenom je jako pogođeno cijelo šibensko područje. Vatrogasci su u pogonu i u Brodarici.

20,02 – U Primoštenu je orkansko jugo iščupalo znak na Jadranskoj magistrali.

19,08 – I Prugovo je ostalo bez struje.

19,04 – Obala na mnogim dijeovima Dalmacije je poplavljena. Pogledajte kako izgleda najnovija fotogalerija iz Splita:

18,56 – Bez struje su nestale Grebaštica i dio Pirmoštena.

18,52 – Župan Blaženko Boban stavio Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije u pripravnost.

18,41 – I u šibenskoj luci,svi su brodovi, uključujući i tegljače, privezani. U luku više ne ulaze nikakve plovila. Niti izlaze iz nje. Pomorci pričaju kako sve jače udara na Punti Planka.

18,29 – Cijeli Šibenik ostao je bez struje.

18,27 – Olujno nevrijeme divlja po središtu Splita. U Marmontovoj je doletjelo nekoliko većih grana, srećom, nikoga nisu ozlijedile. Tako je i po mnogim drugim ulicama u gradu.

18,20 – U Ratnoj luci Lora Hrvatska ratna mornarica čeka razvoj situacije s nevremenom. Naime, sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, zbog najavljenih vremenskih neprilika danas, 29. listopada 2018., Hrvatska ratna mornarica spremna je pružiti potporu splitskoj Lučkoj upravi i Jadroliniji.

Utočište od nevremena već je u subotu, 27. listopada 2018., zatražio brod Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske “Naše more”, koji će biti privezan u luci Lora dok se meteo uvjeti ne stabiliziraju.

Sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, zbog najavljenih vremenskih neprilika danas, 29. listopada 2018., Hrvatska ratna mornarica spremna je pružiti potporu splitskoj Lučkoj upravi i Jadroliniji.

Naime, uslijed nevremena koje je zahvatilo Jadran, u prekidu su pojedine trajektne, brodske i katamaranske linije te je pružena mogućnost privezivanja brodova u luci Lora vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba”.

Utočište od nevremena već je u subotu, 27. listopada 2018., zatražio brod Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske “Naše more”, koji će biti privezan u luci Lora dok se meteo uvjeti ne stabiliziraju.

17,02 – U Splitu puše olujno jugo prosjeka 83 km/h i s udarima do orkanskih 121 km/h. Radi se o jednom od najjačih juga posljednjih godina.

Još strašniji podaci stižu s Crometeo mjerne postaje na Zvjezdanom selu Mosor. Tamo je zabilježen udar juga od 156 km/h. Nažalost, orkanski vjetar uzrokovao je nestanak struje u Sitnom i Dubravi, pa će podaci s ove postaje ponovno biti dostupni kada se vrati struja.

More se sve više diže zbog ciklonalna plime diljem Dalmacije. Doznajemo da valovi prebacuju more preko magistrale u Marini.

Niži dijelovi Splita su već pod morem, pa su tako plima i valovi poplavili dijelove Bačvica, Firula, Zente, Žnjana…

Pod morem su i neke rive na srednjodalmatinskim otocima.

Situaciju s nevremenom pratite UŽIVO na našem portalu.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime