Održan susret mladih Hrvatskog nadzemlja na teme očinstva

Ovaj mjesec, kao gost predavač pozvan je gospodin Lucijan Kosor, inače po struci vjeroučitelj, a i otac šestero djece, dakle-idealan primjer očinske figure

Mladi iz Hrvatskog nadzemlja ponovno su okupili mnogobrojnu mladež Splita i okolice na svom posljednjem susretu ove kalendarske godine, koji se održao u srijedu 20.12.u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa. Tema ovog mjeseca bila je očinstvo. Progovorilo se o očinstvu kao pozivu te je otvorena problematika iščezavanja figure oca kao takve iz suvremenog društva. Ovaj mjesec, kao gost predavač pozvan je gospodin Lucijan Kosor, inače po struci vjeroučitelj, a i otac šestero djece, dakle-idealan primjer očinske figure.


Susret je započeo simpatičnom TV anketom koja je snimljena u Dječjem vrtiću ”Popaj”. Originalni i iskreni odgovori djece na pitanje o njihovim očevima nedvojbeno su izmamili osmijeh svakom licu u dvorani.

Nakon TV ankete, uslijedilo je predavanje gospodina Lucijana Kosora. Gospodin Kosor je kroz svoje izlaganje posvjedočio o mnogobrojnim primjerima iz svoje obitelji koji su ga usmjerili na putu izgradnje njegovog očinskog poziva. Navodi kako ”biti otac” ponajprije počinje s ”biti muž”. Naime, otac se ne može postati bez žene (majke). Ističe prema tome-važnost zajedničkog donošenja odluka., odluka muža i žene u službi ljubavi prema djeci.
Ljubav prema supruzi i prema djeci prirodan je put za ostvarivanje očinstva. Navodi kako je put ljubavi put stvaranja pravog autoriteta. Svrha autoriteta, dakle, nije ništa drugo nego usmjeravanje u službi ljubavi, nipošto ponižavanje djece.
Posvjedočio je, naime, kako preuzimanje uloge strogog roditelja, a prepuštanje ”nježnog dijela” majci-otvara prostor više pogreškama nego ispravnom putu.
Navodi i divnu misao Svetog Ivana Pavla II. kako je podizanje djece uistinu apostolat. Ljubav je ključ odgoja.

Gospodin Kosor je progovorio i o tome kako se, nažalost, danas pitanje odgoja sve više prebacuje i na majku, iako bi i otac trebao imati veliku ulogu u ispravljanju, opominjanju i usmjeravanju djeteta na pravi put. Na pitanje-može li otac biti slika Boga u obitelji, objašnjava kako otac svojom slikom treba upućivati na Boga Oca koji uvijek prašta, milosrdan je i ima bezgraničnu ljubav za sve. To je slika očinstva.
Jer dakako-naš nebeski Otac uzor je svakom ljudskom očinstvu.

Uz iscrpno i simpatično predavanje gosta predavača, na susretu su na temu očinstva prikazana još tri zanimljiva i kao i uvijek-humoristična filmića iz produkcije Hrvatskog nadzemlja. Mladi su se i ovaj susret potrudili skrojiti zanimljive filmske priče, pa je tako prikazan trailer za film ”Superćaća” , ”Reklama za kajiš”. Treći film je bio novinarski prilog jedne mnogobrojne obitelji koja se, na poziv Nadzemlja, odvažila snimiti nekoliko kadrova s prikazom reakcija njihovog oca na izjavu ”Tata, volim te.”Nakon zaista bogatog medijskog dijela večeri, uslijedila su pitanja iz publike za gosta predavača na koja je ljubazno odgovorio, a nadzemljaši su mu pripremili i prigodnu igru s pitanjima o svemu onome što može izgovoriti drugima u različitim okolnostima, ali ne i svojoj supruzi.
Uz predavača, na večeri se igrala i publika za koju su bile pripremljene i neke nagrade.

Na susretu je publiku glazbeno uveseljavao VIS Veritas Aeterna u zaista lijepom božićnom duhu. Na samom kraju susreta, iznesene su obavijesti i publika je pozdravljena s par prigodnih i ugodnih riječi don Mihaela Provića. Nakon meditacije i molitve, prikazana je, kao i svake godine, božićna čestitka Hrvatskog nadzemlja u njima svojstvenom i veselom stilu.Sljedeći susret će se održati 17.01.2018. godine na temu „Običaji i tradicije u društvu“.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0