Od običaja do klapske pisme: Posjetitelji oduševljeni 8. izdanjem Smotre klapa u Žrnovnici

Osma po redu smotra klapa u Žrnovnici održana je u ponedjeljak navečer u izletištu Antoničin mlin

Žrnovnica je u ponedjeljak navečer podarila još jednu čarobnu klapsku večer. Osma po redu smotra klapa održana je četvrti put zaredom uz obale rijeke Žrnovnice, na lokaciji Antoničin (Benzona) mlin. U izvornoj klapskoj pismi uživali su Žrnovačani, ali i brojni posjetitelji iz Splita i okolice.


Smotra je bila humanitarnog karaktera jer je dio prihoda od prodaje ulaznice bio namijenjen kupnji sadnica žrnovačke jabuke i drugih plemenitih vrsta s kojim će se ozeleniti poučne i rekreativne staze na žrnovačkom području.

Posjetitelje smotre uvodno je pozdravila Tajana Štalmajer, predsjednica udruge Prijatelji kulturne i prirodne baštine Žrnovnice- Žrvanj koja je organizator smotre uz klapu Sveti Florijan. Osobito se zahvalila svim članovima udruge Žrvanj, sponzorima, vlasnicima izletišta Antoničin mlin, medijima i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se smotra i ove godine održi.

Vrlo inspirativan govor održao je potom don Mario Matković, župnik uznesenja BDM u Žrnovnici. Čestitao je svima blagdan Velike Gospe, dana Žrnovnice, a velikim pljeskom je nagrađen zbog svoje rečenice “Žrnovnicu se ne može ne voljeti”. Riječ je potom uzeo Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Naglasio je da i sam veliki ljubitelj klapske pisme i da je sretan što je posjetio smotru klapa u Žrnovnici, a posebno je zahvalio žrnovačkim vatrogascima koji su bili prisutni u gledalištu. Smotri su nazočili i splitski gradski vijećnici Ante Čikotić, Renato Čupić i Tonći Blažević, predsjednik Mjesnog odbora Žrnovnica Siniša Marin, vijećnici VMO Žrnovnica, ravnateljica OŠ Žrnovnica Matija Šitum, predstavnici DVD-a Žrnovnica, predsjednica Udruge “MoSt” Đordana Barbarić, te mnogi drugi.

Voditelji oduševili

Organizatori su se ove godine odlučili za veliku promjenu voditeljske koncepcije smotre. Voditeljsku palicu uzeli su Ante Javorčić i Kažimir Marin, mještani Žrnovnice. Oni su kroz niz komičnih skečeva, u kojim su glumili dva žrnovačka brata iz 20. stoljeća, kupili srca publike na smotri. Kroz obiteljske zgode i nezgode na sjajan su način posjetiteljima približili žrnovačke običaje i izvorni dijalekt.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/346076479146961/” bottom=”30″]


Kao šećer na kraju, slučajnim odabirom od svih klapskih pjevačica i pjevača s ovogodišnje smotre oformljene su dvije izmiješane klape koje su bez bilo kakve pripreme morale otpjevati po jednu poznatu tradicionalnu klapsku pjesmu.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/zrvanj/videos/833568970141471/” bottom=”30″]Po devet klapskih pivača oformilo je klapu Privor i još toliko ad hoc klapu “She potok”. Prva je otpjevala “Ju te san se zajbuio“; a druga “Ponistra je drivo“. Publika je jačim i dugotrajnijim pljeskom nagradila “potočane” čiji je svaki član dobio sadnicu žrnovačke jabuke i brašno. Svaka je klapa dobila zahvalnicu u vidu drvne žrnovačke jabuke na postolju, rad žrnovačke umjetnice Jagode Mihanović.

Na smotri su nastupile klape:

1. Klapa Sveti Florijan (m./mj.) Žrnovnica
– Spušta se noć (tradicionalna, obr. Velebit Veršić)
– Kaleta ( Toma Bebić/Toma Bebić, obradio Milivoj Rilov)

2. Klapa Marjanke (ž) Split
– Od kad te znam ( tradicionalna, obradio: Tomislav Veršić)
– Ne budi me mati (Rajko Dujmić)

3. Klapa Žmul (m) Omiš
– Šetala se Jelica i Ive (tradicionalna, obradio: Ivan Frleta)
– U poju se mala (tradicionalna, obradio : Dinko Fio)

4. Klapa Dalmatinke (ž) Split
– Golubice nemoj spati (tradicionalna, obradio: Eduard Tudor)
– U našeg Marina (tradicionalna, obradio : Dinko Fio)

5. Šušur (m) Split
– Bodulska balada (Ivica Bašić. Stjepan Benzon obradio: Nikola Buble
– Murtilica lipo cvice ( tradicionalna, obrada Ljubo Stipišić)

6. Klapa Tamarin (ž.) Vranjic
– Garifule bili ( tradicionalna, obradio Dinko Fio)
– Lipe jesu zelene livade (tradicionalna, obradio: Nikolaj Žličar)

7. Klapa Kamen (m.) Kamen
– Ja vilu vilujem (tradicionalna, na kazivanje Milke Oreb, obradio Dinko Fio)
– A da pismom rekli nismo ( Saša Bralić/Zdenko Perasović)

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0